Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και ΕΕ το 2017

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η ανάπτυξη σε Ευρωζώνη και ΕΕ το 2017

Οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών αναπτύχθηκαν κατά 2,4%, ο ταχύτερος ρυθμός σε μία δεκαετία

Μεγαλύτερη από το αναμενόμενο εκτιμάται ότι ήταν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ το 2017, ενώ και τη διετία που ακολουθεί αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά ανάπτυξης για τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ υπερέβησαν τις προσδοκίες πέρσι, καθώς εκτιμάται ότι συνολικά οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών αναπτύχθηκαν κατά 2,4% το 2017, ο ταχύτερος ρυθμός σε μία δεκαετία. Αυτή η υπεραπόδοση αναμένεται να συνεχιστεί το 2018 και το 2019 με ανάπτυξη 2,3% και 2%, αντίστοιχα, τόσο στη ζώνη του ευρώ, όσο και στην ΕΕ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης 2,4% για το 2017 είναι υψηλότερος από τις προβλέψεις του Νοεμβρίου, οι οποίες έκαναν λόγο για 2,2% ανάπτυξη για την Ευρωζώνη και 2,3% για την ΕΕ. Οι προβλέψεις ανάπτυξης για το 2018 και το 2019 αυξήθηκαν επίσης από τον Νοέμβριο για ΕΕ και Ευρωζώνη από 2,1% σε 2,3% για το τρέχον έτος και από 1,9% σε 2% για το 2019.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, αυτό οφείλεται στη σημαντική βελτίωση τόσο της αγοράς εργασίας στην ΕΕ, όσο και του οικονομικού κλίματος, το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό λόγω της ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και του εμπορίου. «Η έντονη ζήτηση, η αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας και οι υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης έχουν ως στόχο να ευνοήσουν τις επενδύσεις στην περίοδο των προβλέψεων» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ευρωπαϊκή οικονομία, η Επιτροπή τονίζει ότι «παραμένουν σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι». Αναφέρει, ειδικότερα, ότι σχετίζονται με την αβέβαιη έκβαση των διαπραγματεύσεων του Brexit αλλά και με ενδεχόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και την εξάπλωση του προστατευτισμού.