Πακέτο έργων για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Πακέτο έργων για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Εκτιμάται ότι η χρηματοδότηση θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ

Ολοκληρώνεται και αναμένεται να ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες η αξιολόγηση των προτάσεων για τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης έχει στα χέρια του τις προτάσεις που κατατέθηκαν και αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο έργων, που θα ενταχθούν. Όπως είπαν στο ΑΠΕ στελέχη του υπουργείου, ο κ. Χαρίτσης αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού, που –είπαν χαρακτηριστικά- «ξεπερνά κάθε προσδοκία».

Υπενθυμίζεται, ότι για τα προγράμματα που δημιούργησε το υπουργείο Οικονομίας ειδικά για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη στήριξη των νησιών με επιπλέον εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ποσό αυτό αναμένεται να υπερδιπλασιασθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομίας, αναμένεται κάποιες από τις προτάσεις που δεν θα επιλεχθούν για τα συγκεκριμένα προγράμματα, να ενταχθούν σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που «τρέχει» το υπουργείο.

Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου υποβλήθηκαν περισσότερες από 110 προτάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 130 εκατομμύρια ευρώ. Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου υποβλήθηκαν περισσότερες από 75 προτάσεις με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Παράδειγμα εταιρείας που εντάσσεται στο πρόγραμμα:

CLUSTER ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Αφορά στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής επιχειρηματικής συστάδας, ως μετεξέλιξη και ολοκλήρωση του Δικτύου Aegean Cuisine στις Κυκλάδες. Στο έργο (με φορέα πρότασης το Επιμελητήριο Κυκλάδων και φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου Κυκλάδων) θα συμμετέχουν όσες από τις τοπικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτοδιατροφής το επιθυμούν. Η διάρκεια του έργου είναι τριετής και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν:

- Μόνιμος μηχανισμός εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης όλων των τοπικών επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο cluster, προκειμένου αυτές να προετοιμαστούν για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες εισόδου των προϊόντων ή και των υπηρεσιών τους σε νέες αγορές-στόχους,

- Κέντρο διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) των κυκλαδικών γαστρονομικών προϊόντων σε στρατηγικό σημείο στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να επιτευχθεί κεντρικοποίηση της διαδικασίας διανομής τους στις εγχώριες αγορές, αλλά και σε αυτές του εξωτερικού, επιτυγχάνοντας παράλληλα σημαντικές οικονομίες κλίμακας στα κόστη μεταφοράς τους,

- Δύο καταστήματα λιανικής πώλησης των προϊόντων σε νησιά των Κυκλάδων και θα εγκατασταθεί πιλοτικά ένας αριθμός αυτόματων πωλητών κυκλαδικών προϊόντων αγροτοδιατροφής στις κύριες πύλες εισόδου/εξόδου του νομού, και

- Ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εμπορικό κέντρο τοπικών προϊόντων αγροτοδιατροφής, τόσο για λιανική, όσο και για χονδρική πώληση.

Τέλος, θα υλοποιηθεί εκστρατεία προβολής και προώθησης της κυκλαδικής γαστρονομίας και των προϊόντων και συνταγών της.