Ιρανικό μαύρο χαβιάρι στις ΗΠΑ για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια

Ιρανικό μαύρο χαβιάρι στις ΗΠΑ για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια

Το Ιράν παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς μαύρου χαβιαριού στον κόσμο

Το Ιράν έστειλε για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια μαύρο χαβιάρι στις ΗΠΑ. Το φορτίο βάρους 10 κιλών και αξίας 16000 δολαρίων προέρχεται από ιχθυοτροφικές μονάδες ενώ την πώληση πραγματοποίησε η εταιρεία Agriculture Services Specialized Holding Company, με βάση την άδεια που της έχει χορηγήσει το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας Αμπάς Ραντζάι, οι αρχές του Ιράν καταβάλλουν προσπάθειες να κατοχυρώσουν διεθνώς το ιρανικό μαύρο χαβιάρι, με την δική του ονομασία, θεωρώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα λαθρεμπορίου που διοχετεύουν στην αγορά παραποιημένα προϊόντα χαβιαριού τα οποία παρουσιάζουν ως αυθεντικό ιρανικό χαβιάρι υψηλής ποιότητας.

Το Ιράν παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς μαύρου χαβιαριού στον κόσμο. Με βάση τα στοιχεία της Τελωνειακής Διεύθυνσης του Ιράν, τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους (σύμφωνα με το ιρανικό ημερολόγιο άρχισε στις 21 Μαρτίου του 2017) , το Ιράν πούλησε στο εξωτερικό περισσότερα από 557 κιλά μαύρο χαβιάρι, αξίας 1,37 εκατομμυρίου δολαρίων.

Βασικοί αγοραστές του είναι η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Κουβέιτ, τα ΗΑΕ, η Σινγκαπούρη , η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το επικεφαλής Οργανισμού Αλιείας του Ιράν, Χασάν Σαλέχι πέρυσι το Ιράν παρήγαγε δύο τόνους χαβιαριού ενώ εφέτος η ποσότητα αναμένεται να υπερβεί τους τρεις τόνους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αλιείας του Ιράν τα κράτη της Κασπίας (Ρωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Τουρκμενιστάν) καλύπτουν το 80% της παγκόσμιας αγοράς σε μαύρο χαβιάρι.