Επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ

Επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,6% το δ΄ τρίμηνο έναντι 3,2% το γ΄ τρίμηνο του 2017

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς το δ΄ τρίμηνο του 2017, τόσο σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο, όσο και με τις προβλέψεις, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,6% σε τριμηνιαία βάση.

Το γ΄ τρίμηνο η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «έτρεξε» με ρυθμό 3,2%, ενώ οι προβλέψεις για το δ΄ τρίμηνο έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 3%. Για το σύνολο του 2017 η αμερικανική οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 2,3%, δηλαδή είχε πολύ καλύτερη πορεία από το 2016, οπότε η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 1,5%.

Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η εγχώρια κατανάλωση ενισχύθηκε το δ' τρίμηνο κατά 4,6%, δηλαδή με τον ταχύτερο ρυθμό από το γ' τρίμηνο του 2014. Σε τροχιά ανόδου βρέθηκαν και οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 2,9%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι την τοποθετούσαν στο 0,8%.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα ενισχυθεί 3% το 2018, λόγω του αδύναμου δολαρίου, της ανόδου των τιμών πετρελαίου, αλλά και της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.