Οικονομία

Το ισχυρό ευρώ ανησυχεί τον Ντράγκι

Αιχμές από τον πρόεδρο της ΕΚΤ κατά των ΗΠΑ για ανταγωνιστικές υποτιμήσεις

Η πρόσφατη άνοδος του ευρώ σρις συναλλαγματικές αγορές αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για τις προοπτικές του πληθωρισμού στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την τακτική σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Τις τελευταίες εβδομάδες το ευρώ έχει ανέβει κατά 5% έναντι του δολαρίου, περιπλέκοντας τη σταδιακή αποκλιμάκωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς το ισχυρό ευρώ δυσκολεύει τις εξαγωγές από τις χώρες της Ευρωζώνης και κάνει φθηνότερες τις εισαγωγές.

«Η πρόσφατη ρευστότητα στην ισοτιμία αποτελεί πηγή αβεβαιότητας που απαιτεί παρακολούθηση αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις της στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών», ανέφερε ο Ντράγκι.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για την αμερικανική κυβέρνηση, αποδίδοντας το «ράλι» του ευρώ «στη χρήση γλώσσας όσον αφορά στις εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος που δεν αντανακλούν τους όρους αναφοράς που έχουν συμφωνηθεί», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, αλλά εννοώντας προφανώς τη συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών των ανεπτυγμένων χωρών συμφώνησαν να μην προχωρούν σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις.

Σημειωτέον ότι πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν χαιρέτισε το «αδύναμο» δολάριο, υποστηρίζοντας πως είναι θετικό για το αμερικανικό εμπόριο, ενώ αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπερ Ρος.

«Πολλά μέλη [του ΔΣ της ΕΚΤ] εξέφρασαν ανησυχία, και αυτή η ανησυχία ήταν ευρύτερη από απλώς την ισοτιμία, ήταν για τη γενική κατάσταση των διεθνών σχέσεων αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Ντράγκι.