Χρέος και επόμενη μέρα στις συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ, Μοσκοβισί

Χρέος και επόμενη μέρα στις συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ, Μοσκοβισί

Επαφές του πρωθυπουργού έναντι ενός κρίσιμου εξαμήνου για τη χώρα

Καίριας σημασίας αναμένονται να είναι οι σημερινές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, με τις οποίες ολοκληρώνεται το τριήμερο πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Νταβός.

Οι συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ και Μοσκοβισί, έρχονται μόλις μερικά 24ωρα μετά την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης και ενώ η χώρα εισέρχεται ουσιαστικά έπειτα και από αυτή την εξέλιξη σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο, όπως έχει επισημάνει η κυβέρνηση, σε ό, τι αφορά στην εξεύρεση απαντήσεων για το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Έτσι, στο επίκεντρο του τετ α τετ που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την κ. Λαγκάρντ αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους, ζήτημα επί του οποίου το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το τελευταίο Eurogroup, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Στην τελευταία τους συνάντηση τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον είχαν εκπέμψει το μήνυμα, πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας στη βάση αυτή πως η γ' αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν (σ.σ. όπως και έγινε), ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας.

Χρέος και επόμενη μέρα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο και της συνάντησης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στις 15:00, με τη συζήτηση πλέον να προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που η κυβέρνηση επιθυμεί να «οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού ξεκινούν από νωρίς το πρωί με τη διμερή συνάντηση που θα έχει στις 09:30 με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στις 10:45 και τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς στις 12:30.

Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν στις 13:30, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς η χώρα μας θεωρείται ότι ασκεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα της διεύρυνσης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.