Reuters: Ρεκόρ 8ετίας αναμένεται στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Reuters: Ρεκόρ 8ετίας αναμένεται στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα αυξηθεί κατά 3,7% κυρίως λόγω της δυναμικής της ΕΕ και των ΗΠΑ

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ισχυρό ρυθμό φέτος και να φθάσει σε ύψη που έχουν να καταγραφούν από το 2010, κ΄στι που αποδίδεται στη δυναμική των αναπτυγμένων οικονομιών -κυρίως της ΕΕ και των ΗΠΑ- και της αύξησης του πληθωρισμού, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Reuters στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 500 οικονομολόγοι.

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αυξηθεί 3,7% φέτος, ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 4,3% το 2010. Η πρόβλεψη αυτή είναι καλύτερη από το 3,6% που προέβλεψαν οι οικονομολόγοι στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερη από τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ρυθμό ανάπτυξης 3,9% φέτος.

Σύμφωνα με το Reuters, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να απομακρυνθούν φέτος από αποφάσεις εξαιρετικά ήπιας νομισματικής πολιτικής, που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά το κόστος δανεισμού εξακολουθεί να είναι ευνοϊκό και πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του Reuters που πραγματοποιήθηκαν αυτόν το μήνα και καλύπτουν περισσότερες από 45 χώρες, όχι μόνο ανέδειξαν την αισιοδοξία για την ανάπτυξη, αλλά και ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είτε αναβαθμίστηκαν, είτε παρέμειναν αμετάβλητες, στο περίπου 70% των οικονομιών αυτών των χωρών.

Παράλληλα, το Reuters επισημαίνει ότι οι διογκούμενοι δείκτες εμπιστοσύνης, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των καταναλωτών, σε συνδυασμό με την σταθερά αυξανόμενη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ωθεί τους οικονομολόγους να αυξάνουν προς το θετικότερο τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και ιδιαιτέρως στις μεγάλες οικονομίες αυτής. Ωστόσο, η ανατίμηση του ευρώ αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα για μεγαλύτερη από την προσδοκόμενη ανάπτυξη, σημειώνει το πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 3 ετών, τροφοδοτούμενη από τη μεγαλύτερη φορολογική αναδιάρθρωση που έχει επιτευχθεί από τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν, ότι η αναμενόμενη ώθηση στην οικονομία θα είναι βραχύβια και θα κρατήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής σε καλό δρόμο για τις προγραμματισμένες τρεις αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Όσον αφορά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, το Reuters αναφέρει, ότι οι οικονομολόγοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών της Λατινικής Αμερικής. Αντιθέτως, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για άλλες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, εκτιμώντας ότι οι οικονομίες χωρών όπως η Τουρκία, η Ινδία και η Κίνα θα επιβραδυνθούν φέτος.