Σόιμπλε: Ο Μακρόν δεν αντιτίθεται να αναλάβει ο ESM το ρόλο του ΔΝΤ

Σόιμπλε: Ο Μακρόν δεν αντιτίθεται να αναλάβει ο ESM το ρόλο του ΔΝΤ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γερμανικού Κοινοβουλίου, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν διατυπώνει αντιρρήσεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετατροπής στο μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αφήνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε μία ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους προέδρους των Κοινοβουλίων Γερμανίας και Γαλλίας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine και κληθείς να σχολιάσει τη γαλλική κριτική στο σχέδιο του Βερολίνου περί Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντά: «Σε πολλές περιστάσεις είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Εμμανουέλ Μακρόν για τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ποτέ δεν άκουσα κάποια αντίρρηση επί της αρχής. Αλλά ασφαλώς θα πρέπει να συνεννοηθούμε για τις λεπτομέρειες».

Από την πλευρά του, ο ντε Ριζί δηλώνει: «Προσωπικά στηρίζω τους μηχανισμούς αλληλεγγύης και τη λογική της κοινοτικοποίησης στην Ευρώπη. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες χώρες πρέπει να αποκηρύξουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, αυτό πρέπει να είναι σαφές. Αλλά έχουμε όλοι συμφέρον να διατηρηθεί ένα σταθερό ευρώ που δεν θα απειλείται από υπερβολικά χρέη. Ένας καλύτερος συντονισμός στην ευρωζώνη με κοινό υπουργό Οικονομικών υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση της εφημερίδας, γιατί χρειάζεται μία νέα Συνθήκη για την ΕΕ, ο Φρανσουά ντε Ριζί απάντησε, ότι «η Ευρώπη δεν θα προχωρήσει μόνη της, αλλά με τη βούληση των εθνικών κρατών. Είναι αδύνατον να σημειώσουμε επαρκή πρόοδο, όταν εξαρτώμεθα από τη συναίνεση των 27 κρατών-μελών (28 με τη Βρετανία). Γι αυτό χρειάζεται η πρωτοβουλία ορισμένων χωρών, που αναπτύσσουν μία ευρωπαϊκή δυναμική».

Παρακαλούμε περιμένετε ...