Σενάρια για επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου με… σφραγίδα ΔΝΤ

Σενάρια για επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου με… σφραγίδα ΔΝΤ

Αποφασισμένο να επιβάλει τον ερχόμενο Μάιο την υλοποίηση του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου εμφανίζεται το Ταμείο

Την επίσπευση της εφαρμογής του μέτρου για τη μείωση του αφορολόγητου κατά ένα χρόνο, από το 2020 στο 2019, φέρεται να ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, το ΔΝΤ φέρεται αποφασισμένο να επιβάλει τον Μάιο τη μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου του 2019, με επιβαρύνσεις έως 650 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, μαζί με τη νέα μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ συνολικά το μέτρο αυτό θα αφαιρέσει από τις τσέπες των φορολογουμένων 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενεργοποίησης ενδεχόμενων εκλογικών αντανακλαστικών μέσα στο 2018.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο εφαρμοστούν ως πακέτο από τις πρώτες μέρες του 2019, οι εκλογές έχουν ουσιαστικές πιθανότητες να έρθουν νωρίτερα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες αυτές, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης άφησε να εννοηθεί ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι δεδομένη, σχολιάζοντας: «Περιμένετε να δούμε εάν το ΔΝΤ θα μείνει στο πρόγραμμα».