Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ πιέζουν τη Γερμανία να… ξοδέψει περισσότερα

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ πιέζουν τη Γερμανία να… ξοδέψει περισσότερα

Τι θα ζητήσουν από το Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επικείμενο Ecofin

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από τη Γερμανία την ερχόμενη εβδομάδα να αυξήσει τους μισθούς και τις επενδύσεις, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το Reuters, προκειμένου το Βερολίνο να συνεισφέρει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στη συνάντησή του Ecofin την ερχόμενη Τρίτη, οι υπουργοί Οικονομικών θα συμφωνήσουν ως προς την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης για το 2018 και θα συζητήσουν το πώς θα αντιμετωπίσουν τις ανισορροπίες που παρουσιάζονται στις οικονομίες των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σε ένα προσχέδιο συμπερασμάτων των συζητήσεων που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί συμφωνούν με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Γερμανία έχει υπερβολικά μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί.

«Κράτη-μέλη με μεγάλα πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την προώθηση της ανάπτυξης των μισθών, με σεβασμό στο ρόλο των κοινωνικών εταίρων και να υλοποιήσουν ως προτεραιότητα μέτρα που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις [και] υποστηρίζουν την εσωτερική ζήτηση και τις προοπτικές ανάπτυξης», αναφέρεται στα έγγραφα.

Τα ίδια έγγραφα καλούν τα κράτη της Ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών να περιορίσουν τις αυξήσεις μισθών.

Σύμφωνα με το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου το 2017, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στα 287 δισ. δολάρια (με τη δεύτερη Ιαπωνία στα 203 δισ. δολάρια). Τόσο η Κομισιόν όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια παροτρύνει τη Γερμανία να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και τις εισαγωγές, ώστε να περιορίσει τις διεθνείς οικονομικές ανισορροπίες και να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη