Απαισιόδοξη η JP Morgan για την πορεία της στερλίνας

Απαισιόδοξη η JP Morgan για την πορεία της στερλίνας

Προβλέπει υποχώρηση του Βρετανικού νομίσματος στα 1,30 δολάρια έως τον Μάρτιο του 2018.

Η στερλίνα έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, ωστόσο η JPMorgan Chase & Co. παραμένει σχετικά απαισιόδοξη για τις προοπτικές του Βρετανικού νομίσματος.

Αν και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Brexit είναι εποικοδομητικές, η αμερικανική τράπεζα θεωρεί, ότι η στερλίνα δεν μπορεί να διατηρήσει την δυναμική της εν μέσω σημαντικών οικονομικών εξελίξεων και ενός «μη αμελητέου κινδύνου» να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η JPMorgan εκτιμά, ότι η λίρα θα υποχωρήσει στα 1,30 δολάρια μέχρι τον Μάρτιο του 2018, σε σύγκριση με μια μέση πρόβλεψη για 1,33 δολάρια σύμφωνα με μια έρευνα του Bloomberg.

Το Brexit εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε μεγάλες και ενδεχομένως απότομες διακυμάνσεις την ισοτιμία της στερλίνας, αν και αυτό δεν θα πρέπει να επισκιάσει εντελώς πιο σημαντικά θεμελιώδη στοιχεία», αναφέρει η τράπεζα σε ερευνητικό σημείωμα.

Η λίρα έχει υποστηριχθεί από την αυστηρότερη πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε ο αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας Paul Meggyesi, ο οποίος προβλέπει δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων φέτος σε σχέση με την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς έως τον Νοέμβριο του 2018.

Ωστόσο, όπως είπε, ο κύκλος των επιτοκίων είναι «εγγενώς κακά νέα», καθώς αντανακλά υψηλό πληθωρισμό και χαμηλή ανάπτυξη.