Το Brexit συνέτριψε το εργατικό δυναμικό στο Σίτι του Λονδίνου

Το Brexit συνέτριψε το εργατικό δυναμικό στο Σίτι του Λονδίνου

Περίπου 10.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα θα μετακινηθούν εκτός Βρετανίας

Η προσεχής αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η κύρια αιτία για τη μείωση κατά 37% των νέων θέσεων εργασίας που ήταν διαθέσιμες στον χρηματοοικονομικό τομέα του Λονδίνου τον περασμένο μήνα, αποκαλύπτει έκθεση της εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών για την πρόσληψη προσωπικού Morgan McKinley που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι νέες θέσεις εργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα στη βρετανική πρωτεύουσα μειώθηκαν στις 3.150 τον Δεκέμβριο από τις 4.980 τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τους όρους του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ κάνει όλο και πιο απρόθυμες να προσλάβουν προσωπικό τις εταιρείες στο Σίτι.

«Το Brexit συνέτριψε το εργατικό δυναμικό του Σίτι το 2017», επισήμανε ο Χακάν Ενβέρ, ανώτερο στέλεχος της Morgan McKinley.

Περίπου 10.000 θέσεις εργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα θα μετακινηθούν εκτός Βρετανίας ή θα καταργηθούν και θα δημιουργηθούν νέες στο εξωτερικό μέσα στα επόμενα χρόνια εάν το ΗΒ δεν εξασφαλίσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, είχε καταδείξει μια έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκαν εκτιμήσεις από μέρους των εταιρειών που απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους του κλάδου.

Το εάν το Λονδίνο θα παραμείνει ή όχι ο σημαντικότερος χρηματοοικονομικός κόμβος στην Ευρώπη μετά το Μπρέξιτ θεωρείται ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα εν μέσω διαπραγματεύσεων. Ο κλάδος των εταιρειών που προσφέρουν διεθνείς χρηματοοικονομικές υπηρεσίες συνεισφέρει εκτός των άλλων μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων του ΗΒ.

Τράπεζες, ασφαλιστικές και άλλες εταιρείες του κλάδου θα αναγκαστούν να μετακινήσουν κάποιες αν όχι όλες τις θέσεις εργασίας εάν η Βρετανία απολέσει, όπως αναμένεται, τον λεγόμενο μηχανισμό «διαβατηρίου» που τους επιτρέπει να διαθέτουν ελεύθερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ από το Λονδίνο.

Η έκθεση της Morgan McKinley, η οποία καταγράφει πιο ωμά από ποτέ τη μείωση των προσλήψεων καθώς οι εταιρείες αδυνατούν να πάρουν μια σαφή απάντηση στο ερώτημα εάν θα έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά το Μπρέξιτ, αποκαλύπτει επίσης τη μεγάλη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που ζητούν εργασία στον χρηματοοικονομικό τομέα του Λονδίνου, κατά 30% σε ετήσια βάση, στους 4.594.