Η Ισλανδία δείχνει το δρόμο της εξίσωσης μισθών μεταξύ των δύο φύλων

Η Ισλανδία δείχνει το δρόμο της εξίσωσης μισθών μεταξύ των δύο φύλων

Για πρώτη φορά σε μία χώρα είναι παράνομο να πληρώνονται οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες

Και άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισλανδίας, η οποία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου είναι παράνομο να πληρώνονται οι άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες, σύμφωνα με πολιτικούς και υποστηρικτές της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Η νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ στην Ισλανδία από την 1η Ιανουαρίου προβλέπει πρόστιμα για κάθε εταιρεία ή κυβερνητική υπηρεσία με περισσότερους από 25 υπαλλήλους που δε διαθέτει το κυβερνητικό πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της εταιρείας αμείβονται με ίσο τρόπο. Στόχος είναι να εξαλειφθεί έως το 2022 το χάσμα στη μισθοδοσία μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ισλανδία, το κοινοβούλιο της οποίας αποτελείται κατά 38% από γυναίκες, ποσοστό που βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο, που ανέρχεται στο 23,6%. Μεταξύ αυτών και η πρωθυπουργός της χώρας, Κάτριν Γιακομπσντότιρ.

Ερευνητές για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων δήλωσαν ότι ελπίζουν το παράδειγμα της Ισλανδίας να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, ώστε να περιοριστεί το τεράστιο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πέρυσι το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ανήλθε στο 58%, ενώ με αυτόν τον ρυθμό εκτιμάται ότι οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν 217 χρόνια μέχρι να φτάσουν στο σημείο να αμείβονται εξίσου με τους άνδρες και να εκπροσωπούνται εξίσου στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια του κόσμου.

«Ο νέος νόμος της Ισλανδίας μπορεί να βοηθήσει να αλλάξουν οι συμπεριφορές προς τις γυναίκες στην εργασία, αλλά και στην πολιτική, και να εμπνεύσει κι άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο», δήλωσε η Βιρζινί Λε Μασόν από το ινστιτούτο ODI, μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation. «Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες δουλεύουν εξίσου με τους άνδρες, κι όμως πληρώνονται λιγότερο», πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που είχε θέσει υποψηφιότητα με τους Δημοκρατικούς για την προεδρία των ΗΠΑ το 2016, υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισλανδίας. «Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αδελφών μας στην Ισλανδία και να απαιτήσουμε ίσο μισθό για ίση εργασία τώρα, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας ή σεξουαλικότητας», τόνισε.

Η Ισλανδία, μία χώρα 335.000 κατοίκων, βρέθηκε το 2017 για ένατη διαδοχική χρονιά στην κορυφή της λίστας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τη μισθολογική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.