Η Ρεάλ πήρε το πρωτάθλημα, αλλά η Μπαρτσελόνα τα λεφτά!

Η Ρεάλ πήρε το πρωτάθλημα, αλλά η Μπαρτσελόνα τα λεφτά!

Γιατί οι Καταλανοί εισέπραξαν περισσότερα χρήματα από τηλεοπτικά έσοδα σε σχέση με την περσινή πρωταθλήτρια Ισπανίας

Η Μπαρτσελόνα μπορεί να έχασε το περσινό πρωτάθλημα στην Ισπανία, όμως αναδείχθηκε... πρωταθλήτρια στα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα την περσινή χρονιά, καθώς εισέπραξε 146,2 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 7 εκατ. ευρώ περισσότερα από την «αιώνια» αντίπαλό της και πρωταθλήτρια Ισπανίας, Ρεάλ Μαδρίτης.

Το ποσό αυτό ήταν αυξημένο κατά 6,2 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την προπέρσινη σεζόν, ενώ περισσότερα ήταν και τα χρήματα που μοιράστηκαν αθροιστικά οι 20 ομάδες της La Liga: 1,247 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,237 δισ. ευρώ την προπέρσινη χρονιά.

Ο λόγος για τον οποίο η Μπαρτσελόνα εισέπραξε περισσότερα χρήματα από την πρωταθλήτρια Ρεάλ έχει να κάνει με τον τρόπο διανομής των τηλεοπτικών εσόδων, ο οποίος εξαρτάται από τα αποτελέσματα των ομάδων τα τελευταία πέντε χρόνια, και η Μπαρτσελόνα υπερτερεί της Ρεάλ σε αυτόν τον υπολογισμό, καθώς κατέκτησε τα τρία από τα πέντε τελευταία πρωταθλήματα.

Στην τρίτη θέση, πίσω από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ, βρέθηκε η Ατλέτικο Μαδρίτης με 99 εκατομμύρια ευρώ και στην τέταρτη θέση η Αθλέτικ Μπιλμπάο με 71 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μικρότερο ποσό εισέπραξε η Λεγκανές, που πέρυσι ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη La Liga: 39,3 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι η ισπανική λίγκα διανέμει το 90% των τηλεοπτικών εσόδων στις ομάδες της πρώτης κατηγορίας, ενώ το 10% αυτών πηγαίνει στις ομάδες της δεύτερης κατηγορίας.

Πάντως, αυτήν την περίοδο η λίγκα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για μία νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Χαβιέ Τέμπας, μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ.