Dpa: Για την Ελλάδα το τέλος της κρίσης δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά

Dpa: Για την Ελλάδα το τέλος της κρίσης δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά

Ωστόσο, όπως σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο, «οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα είναι ιδιαίτερα επώδυνες»

Επί οκτώ σχεδόν χρόνια η ευρωκρίση ταλάνιζε την γηραιά ήπειρο αλλά το 2018 η ΕΕ και τα άλλοτε «προβληματικά» της μέλη ενδέχεται να αφήσουν οριστικά πίσω τους τη μιζέρια. Εντούτοις, τα ρίσκα παραμένουν.

Όπως σημειώνει εκτενής ανάλυση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, ο Αλέξης Τσίπρας - ο οποίος εξελέγη το 2015 ως μαχητής κατά της λιτότητας και οδήγησε την Ευρωζώνη στα πρόθυρα της κατάρρευσης - ενδέχεται τελικά να είναι εκείνος που θα οδηγήσει τη χώρα του και εντέλει το σύνολο της νομισματικής ένωσης εκτός οικονομικής κρίσης.

Όπως γράφει το dpa, για την Ελλάδα το τέλος της οικονομικής κρίσης δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά: «Η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα μειώνεται, το ίδιο και η ανεργία. Το 2015 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στα τέλη του 2018 στο 20% Πριν από δυο χρόνια βρίσκονταν ακόμη στο 25%»

Εντούτοις, όπως σημειώνεται, «οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα είναι ιδιαίτερα επώδυνες. Οι τράπεζες πρέπει να αφοσιωθούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σπίτια και κατοικίες οφειλετών που δεν πληρώνουν μπορούν να κατάσχονται και να βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Το χρέος της Αθήνας εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 180% επί του ΑΕΠ. Η αύξηση της φορολογίας, οι περικοπές των συντάξεων, η μερική απασχόληση, η έλλειψη προοπτικής και η μετανάστευση είναι η πραγματικότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα τελευταία τέσσερα χρόνια εγκατέλειψαν τη χώρα περίπου 400-500 χιλιάδες νέοι και μορφωμένοι Έλληνες. Τα 2/3 σχεδόν των Ελλήνων εργαζομένων δεν έχουν θέση πλήρους απασχόλησης. Κυρίως νέοι άνθρωποι εργάζονται για λιγότερα από 400 ευρώ μηνιαίως. Γι΄ αυτό και πολλοί ζουν στα όρια της φτώχειας και εξαρτώνται από τη στήριξη της οικογένειάς τους».

Άλλες χώρες της κρίσης, επισημαίνει το dpa, όπως η Κύπρος, έχουν ξεπεράσει στο μεταξύ τον κίνδυνο. Εντούτοις στη Μεγαλόνησο, «με μόλις 10 δις ευρώ και σαφώς λιγότερους όρους, το πρόγραμμα βοήθειας δεν ήταν συγκρίσιμο με αυτό της Ελλάδας».

Πηγή: DW