Ποδαρικό με σκληρούς ελέγχους και πλειστηριασμούς κάνει η Εφορία στο 2018

Ποδαρικό με σκληρούς ελέγχους και πλειστηριασμούς κάνει η Εφορία στο 2018

Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός για πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενους

Με σκληρούς ελέγχους, υποθέσεων που αφορούν τη χρήση του 2012 και μετά, αλλά και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κάνει ποδαρικό η Εφορία στο 2018. Οι έλεγχοι και οι πλειστηριασμοί θα επηρεάσουν πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογούμενους, που οφείλουν στο Δημόσιο.

Οι φοροέλεγχοι επικεντρώνονται σε υποθέσεις των τελευταίων ετών που αφορούν τη χρήση του 2012 και μετά. Μέσα στο 2018 θα εφαρμοστούν αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ενώ με την ενοποίηση του συστήματος είσπραξης της Εφορίας με αυτό των ασφαλιστικών ταμείων αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.

Με τα κόκκινα χρέη προς την εφορία να φουσκώνουν σχεδόν 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πατάει ακόμη περισσότερο το γκάζι των κατασχέσεων για να βάλει στα κρατικά ταμεία όσο τον δυνατόν περισσότερα έσοδα από τους φόρους που βεβαιώνονται και μένουν απλήρωτοι.

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, με ένα κλικ, θα βγαίνουν ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν στο κράτος. Στους πλειστηριασμούς δεν θα υπάρχει δίχτυ προστασίας για την πρώτη κατοικία ενώ όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων κινδυνεύουν από τη μια στιγμή στην άλλη να την χάσουν και να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις. Από 1η Ιανουαρίου 2018 ενεργοποιείται ο νέος νόμος που προβλέπει ότι αν δεν πληρώνονται στην ώρα τους οι τρέχουσες οφειλές τότε αυτομάτως χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων με αποτέλεσμα να επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Στη μέγγενη της Εφορίας και οι επιχειρήσεις, προκειμένου να είναι συνεπείς απέναντι στο κράτος και για να μην κινδυνέψουν με μπλοκάρισμα οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Πολλές θα επιλέξουν να καταβάλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στην ώρα τους και να καθυστερούν πληρωμές προς τους εργαζόμενους τους, τους προμηθευτές κλπ.