Αυτές είναι οι ποινές για όποιον εμποδίζει τους πλειστηριασμούς

Αυτές είναι οι ποινές για όποιον εμποδίζει τους πλειστηριασμούς

Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για την «ακώλυτη διενέργεια πλειστηριασμών»

Αυτεπάγγελτες διώξεις και ποινές φυλάκισης προβλέπονται για όσους παρεμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλή με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Επιπλέον, τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ΄ ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση), όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας η διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Διαβάστε επίσης: Ένταση στο ειρηνοδικείο για τους πλειστηριασμούς

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Μάλλον δεν πρόκειται να δούμε ξανά πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία»

«Μάλλον δεν πρόκειται να δούμε ξανά να γίνονται πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία» δηλώνουν οι συμβολαιογράφοι σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών - Περαιά - Αιγαίου - Δωδεκανήσου να αναβάλλει για τρεις εβδομάδες τη διαδικασία των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία με επισπεύδοντες τις τράπεζες, το Δημόσιο, τους Δήμους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπό το φόβο νέων σοβαρών επεισοδίων στις αίθουσες των Δικαστηρίων και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει μέχρι σήμερα τα μέτρα προστασία τους, οι συμβολαιογράφοι επέλεξαν να μη γίνουν οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματισθεί τις τρεις επόμενες Τετάρτες (20 Δεκεμβρίου 2017, 27 Δεκεμβρίου 2017 και 3 Ιανουαρίου 2018).

Κανονικά γίνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που έχουν αναγγελθεί και οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες.

Για σήμερα και την επόμενη Τετάρτη ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν μόνο 22 πλειστηριασμοί ακινήτων μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών ενώ για την πρώτη Τετάρτη του 2018 δεν είχε αναρτηθεί κανένας πλειστηριασμός. Από τους 22 πλειστηριασμούς ακινήτων οι πέντε αφορούν διαφορές ιδιωτών, δηλαδή επισπεύδοντες είναι ιδιώτες και στους υπόλοιπους επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες.

Όμως δεν είναι μόνο οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας, του Πειραιά, του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που απέχουν από τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία τουλάχιστον μέχρι τις 3 Γενάρη. Και οι υπόλοιποι σύλλογοι της χώρας απέχουν από τη διαδικασία στα Ειρηνοδικεία (εξαίρεση αποτελεί ο Σύλλογος Λάρισας) ενώ δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ούτε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αφού δεν διαθέτουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Έτσι, το σχέδιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωράει με μεγάλες δυσκολίες.