Κορυφαίοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τη μανία με το bitcoin

Κορυφαίοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τη μανία με το bitcoin

Για φαινόμενο «τουλιπομανίας» - την πρώτη «φούσκα» στη σύγχρονη ιστορία - έκανε λόγο ο Τζόζεφ Στίγκλιτς

Δύο κορυφαίες χρηματοπιστωτικές εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ και ο φημισμένος οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς προτείνουν αυτοσυγκράτηση όσον αφορά το Bitcoin,  προειδοποιώντας για τους κινδύνους που συνδέονται με ευμετάβλητα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, μετά την φρενίτιδα που εκτόξευσε την τιμή του την περασμένη Πέμπτη στα 19.000 δολάρια από 3.000 δολάρια τον Αύγουστο.

Ο νομεπλίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως το κρυπτονόμισμα «δεν έχει κοινωνική αξία» και συνέκρινε το πάθος για το bitcoin με τη μανία για τις τουλίπες στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα – τότε η τιμή ενός λουλουδιού εκτινάχθηκε στο ύψος της αξίας μίας βίλας στο 'Αμστερνταμ μέσα σε λίγα χρόνια, πριν την κατάρρευση των τιμών που οδήγησε χιλιάδες αγοραστές τουλιπών στη χρεοκοπία.

Η «τουλιπομανία» αποτελεί την πρώτη ευρέως καταγεγραμμένη «φούσκα» στη σύγχρονη ιστορία.

Ο Στίγκλιτς είπε ακόμα πως θα εκπλησσόταν αν το ράλι του bitcoin συνεχιζόταν στο 2018 και ανέφερε πως η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί κάλλιστα να διακόψει τις συναλλαγές σε μπίτκοιν οπότε θελήσει.

«Θεωρώ ότι το δολάριο αποτελεί ακόμη το νόμισμα επιλογής, επειδή μπορεί κανείς να αγοράζει με αυτό προϊόντα σε όλο τον κόσμο, ενώ δεν έχει χάσει τη δύναμή του ως μέσο συναλλαγών, που υποτίθεται ότι προσφέρει το bitcoin ως κρυπτονόμισμα που δεν υπάγεται σε εποπτεία κεντρικής τράπεζας», σημείωσε ο Στίγκλιτς.

Εν τω μεταξύ,δυο κορυφαίες εποπτικές Αρχές προειδοποιούν επίσης για τους κινδύνους του bitcoin.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission, SEC) Τζέι Κλέιτον διαμήνυσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις συναλλαγές καθώς και τη μαζική χρηματοδότηση (εταιρειών) με κρυπτονομίσματα, η οποία είναι γνωστή ως αρχική προσφορά νομισμάτων (initial coin offerings, ICOs).

Στη συνέχεια υπήρξε προειδοποίηση και από τον επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματιστηρίων Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission, CTFC) Κρίστοφερ Τζιανκάρλο ότι η Υπηρεσία του δεν μπορεί να προστατεύσει τους επενδυτές σε πολλές πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων και τόνισε ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι ενήμεροι για το «δυνητικά υψηλό επίπεδο μεταβλητότητας και κινδύνου».