Προσλήψεις και νέες ομάδες κρούσης στην ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή

Προσλήψεις και νέες ομάδες κρούσης στην ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή

Εκτός από τα ηλεκτρονικά όπλα, οι δανειστές απαιτούν ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού

Νέες ομάδες κρούσης με 700 «ράμπο» κατά της φοροδιαφυγής στήνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι δανειστές, οι οποίοι έχουν επενδύσει πολλά στην αποτελεσματική λειτουργία της ΑΑΔΕ, απαιτούν τώρα και νέες προσλήψεις. Εκτός από τις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές και τις αυτοματοποιημένες κατασχέσεις εκτιμούν ότι το κυνήγι των οφειλετών και των  φοροφυγάδων θα πρέπει να υποστηριχθεί από το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού.

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, οι προβλέψεις είναι ρητές και η ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να προσληφθούν 28 υπάλληλοι με εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής και εντός του 2018 ακολουθούν 700 νέες προσλήψεις. Για το επόμενο έτος μάλιστα, προβλέπεται προσαρμογή της σημερινής ισχύουσας σχέσης προσλήψεων – αποχωρήσεων ( μια πρόσληψη για κάθε δύο αποχωρήσεις) στο ένα προς ένα, μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση.

Ήδη έχουν προκηρυχθεί μέσω του ΑΣΕΠ  418 θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για την κάλυψη στον κλάδο εφοριακών και 130 θέσεις στον κλάδο τελωνειακών, με την προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής να αρχίζει στις 3 Ιανουαρίου 2018 και να εκπνέει στις 18 Ιανουαρίου 2018.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής έδωσε στίγμα προθέσεων για το 2018 μιλώντας χθες στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη. Περιέγραψε ένα πλαίσιο παρεμβάσεων με την ενεργοποίηση νέων έμμεσων τεχνικών ελέγχου , νέο μοντέλο συμμόρφωσης λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη φορολογική συμπεριφορά των πολιτών και αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες από εθνικές και διεθνείς πηγές.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με το χρόνο παραγραφής των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, μπορεί να οδηγούν στο αρχείο ακόμα και σοβαρές υποθέσεις αλλά βάζουν τα πράγματα σε νέα τάξη. Οι ελεγκτές δεν θα είναι πλέον χαμένοι σε υποθέσεις δεκαετιών αλλά θα μπορούν να επικεντρωθούν σε φρέσκες υποθέσεις με μεγαλύτερες πιθανότητες εισπράξεων.

Στους κλάδους των ελευθέρων επαγγελματιών, οι αλλαγές στο έντυπο Ε3 αναμένεται πως θα διευκολύνουν καταλυτικά διασταυρώσεις και ιδίως τον εντοπισμό «φουσκωμένων» δαπανών.