Μικρότερη από το αναμενόμενο η ανάπτυξη – ΥΠΟΙΚ: Περιμένετε και θα δείτε

Μικρότερη από το αναμενόμενο η ανάπτυξη – ΥΠΟΙΚ: Περιμένετε και θα δείτε

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Στο 1,3% περιορίστηκε ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το πρόσημο μπορεί να είναι θετικό για ένα ακόμη τρίμηνο, ωστόσο το ποσοστό είναι χαμηλότερο από αυτό που προσδοκούσε η ελληνική κυβέρνηση για να επιτύχει τον φετινό στόχο για ανάπτυξη της τάξεως του 1,6%. Και αυτό διότι με δεδομένη την επίδοση του 3ου τριμήνου αλλά και τις αντίστοιχες των δύο πρώτων τριμήνων της φετινής χρονιάς, κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου θα πρέπει να καταγραφούν πολύ υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 3% για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος.

Η ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1,3% το γ' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, προέκυψε από τα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2,2%)
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 8,5%
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 7,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,6%)
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,9%).

Σε τριμηνιαία σύγκριση (γ' τρίμηνο 2017 προς β' τρίμηνο 2017) καταγράφηκαν τα εξής:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,3% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 0,9%)
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 6,1%
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 5% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,8%)
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,4% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,3%). Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,3% το γ' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ' τρίμηνο 2016.

ΥΠΟΙΚ: Περιμένετε το τέλος της χρονιάς

Την πεποίθηση ότι θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσιο ρυθμό 1,6%, το 2017 εκφράζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, η οποία χαμηλότερη από αυτό που προσδοκούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, οι παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική εκτίμηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το 2017.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν θετικό πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%.