Άνοιγμα λογαριασμών όσων έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη

Άνοιγμα λογαριασμών όσων έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη

Σε ισχύ, έπειτα από απαίτηση της τρόικας, από την 1η/1/2018, προκειμένου να «τρέξει» η τρίτη αξιολόγηση

Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο των ιδιωτών που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη,  με σκοπό να εξακριβωθεί αν υπάρχουν πολίτες που έχουν υπαχθεί και προστατεύονται από το νόμο, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η αλλαγή αυτή - το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών - σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ, έπειτα από απαίτηση της τρόικας, από την 1η/1/2018, προκειμένου να «τρέξει» η τρίτη αξιολόγηση και να φτάσει στην έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά σε νομοθετική ρύθμιση που η κυβέρνηση έχει δεχθεί να φέρει στη Βουλή για αυτόματη έξοδο από το προστατευτικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού όποιου δανειολήπτη δεν πληρώσει πάνω από τρεις μηνιαίες δόσεις.

Σε αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι η μόνη νομοθετική ρύθμιση επί συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο νόμος 4354/2015, βάσει του οποίου προστατεύονται από τις πωλήσεις σε funds ενήμερα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συνδέονται με πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ, λήγει στις 31.12.2017.

Και αν, σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι αριθμοί είναι μικροί καθώς δεν είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε αυτόν, η εξέταση των υποθέσεων που προστατεύονται από το νόμο Κατσέλη, εφόσον βγουν εκτός, θα προκαλέσουν μεγάλο, πρόσθετο πολιτικό και κοινωνικό κόστος.