Το κοινωνικό μέρισμα και οι παγίδες του στο Taxisnet

Το κοινωνικό μέρισμα και οι παγίδες του στο Taxisnet

Έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικά προβλήματα

Έντεκα μέρες μένουν για την υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα. Συνολικά 719.814 είναι οι εγκεκριμένες αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα, ποσοστό 42,96%, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) (30/11/2017, 16:00).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μέχρι εκείνη την ώρα, ανέρχονται σε 1.675.596. Οι ακυρωμένες αιτήσεις αριθμούν σε 147.835, ποσοστό 8,82%, οι μη εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχονται σε 341.713, ποσοστό 20,39%, ενώ οι μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (πιθανές μη εγκρίσεις, αναμονή συναίνεσης) είναι 403.520, ποσοστό 24,08%.

Αδικίες και παγίδα στο κοινωνικό μέρισμα

Υπάρχει θέμα με τους φιλοξενούμενους οι οποίοι δε μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του έτους 2016 ακόμα και εάν τώρα δε διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

Επίσης, από το μέρισμα αποκλείονται φορολογούμενους που έχουν μεν χαμηλό δηλωθέν εισόδημα αλλά υψηλότερο τεκμαρτό, ενώ από τους αδικημένους είναι και οι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών καθώς οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού.

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει με χιλιάδες φορολογούμενους που δεν μπορούν να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα από λάθος που έγινε κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και το οποίο επέτρεπε το Taxisnet.

Για το συγκεκριμένο λάθος ήδη η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου ζητά την παρέμβαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας τονίζοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις αιτήσεις χορήγησης κοινωνικού μερίσματος και αφορούν το θέμα φιλοξενίας-δωρεάν παραχώρησης οικίας.

Το λάθος που έγινε διαπιστώνεται κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης του μερίσματος, και έρχεται συνεπεία συμπλήρωσης του κωδικού 092 στον πίνακα 6.12 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Έχει παρατηρηθεί ότι σε πληθώρα περιπτώσεων ο κωδικός 092 έχει εκ παραδρομής συμπληρωθεί κατά την υποβολή των δηλώσεων και σε περιπτώσεις δωρεάν παραχώρησης ακινήτων για τις οποίες έχει συμπληρωθεί κανονικά ο πίνακας 5.1 του εντύπου Ε1 με τη σχετική ένδειξη στον κωδικό 203.

Προκύπτει δηλαδή ότι ενώ πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση οικίας, έχει συμπληρωθεί από λάθος και ο κωδικός 092 που αφορά στη φιλοξενία, με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι του μερίσματος να αποκλείονται αυτόματα από τη χορήγησή του κοινωνικού μερίσματος.

 Διορθώσεις στο κοινωνικό μέρισμα

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να γίνουν βελτιώσεις στις περιπτώσεις χηρείας που αφορούν το 2017 και δεν μπορούν ακόμη να υποβάλλουν την αίτηση. Προχώρησε αυτόματα η αντιστοίχιση σε μεγάλους αριθμούς ΑΜΚΑ με τα ΑΦΜ ειδικά για ένα αριθμό υπερήλικών συνταξιούχων, οι οποίοι όταν κάνουν την αίτηση δεν θα χρειαστεί να πάνε για διόρθωση στα ΚΕΠ.

Αναφορικά με τους ανέργους που είχαν μείνει άνεργοι για έξι συνεχείς μήνες το 2017 θα αφαιρεθεί από το εισόδημά τους -του έτους 2016 - ένα ποσό της τάξεως των 9.000,00 (συν 1.500,00 ανά επιπλέον μήνα άνω των 6 μηνών) έτσι ώστε να καταστούν δικαιούχοι.

Οι γονείς θα μπορούν να δηλώνουν σε συγκεκριμένο πεδίο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το τέκνο που έχει γεννηθεί το 2017.

Θα θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα ,όσα παιδιά είναι έως 25 ετών εφόσον έχουν ΑΦΜ αλλά δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

Όσοι φιλοξενούνταν σε ανθρώπους που έχουν αποβιώσει, το σύστημα θα τους παρέχει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση με τα δικά τους στοιχεία.

Οι ανασφάλιστες χήρες θανόντος θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα και να υποβάλουν αίτηση με τα δικά τους στοιχεία.