Η ιλιγγιώδης άνοδος του bitcoin τρομάζει τους αναλυτές

Η ιλιγγιώδης άνοδος του bitcoin τρομάζει τους αναλυτές

Όλο και περισσότεροι ανησυχούν για μία φούσκα που θα σκάσει θεαματικά, με ανυπολόγιστες συνέπειες

Ακάθεκτο συνεχίζει το «ράλι» του το κρυπτονόμισμα bitcoin, που μετά το φράγμα των 10.000 δολαρίων, ξεπέρασε το μεσημέρι και τα 11.000 δολάρια, μέσα σε λιγότερες από 12 ώρες, ενισχύοντας τις ανησυχίες για μία «φούσκα» που θα μπορούσε να σκάσει θεαματικά, προκαλώντας ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η άνοδος της τιμής του bitcoin σήμερα έφτασε ακόμα και το 15% εντός της ημέρας, ενώ η συνολική άνοδος από τις αρχές του 2017 ξεπερνά το 1.000%. Το μεσημέρι η αξία του έφτασε έως και τα 11.395 δολάρια στον δείκτη Bitstamp του Λουξεμβούργου, πριν υποχωρήσει πάλι κάτω από τα 11.000 δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν πως το bitcoin αρχίζει να μοιάζει επικίνδυνα με μία μεγάλη φούσκα, το ενδιαφέρον για το κρυπτονόμισμα είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Η εταιρεία Coinbase με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ο μεγαλύτερος πάροχος «πορτοφολιών» bitcoin, απέκτησε 300.000 νέους χρήστες μέσα σε τέσσερις μέρες την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters, και πλέον μετρά πάνω από 13 εκατομμύρια πελάτες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι από τους χρήστες που αγοράζουν bitcoin δεν το κάνουν επειδή σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν ως μέσο συναλλαγής, αλλά απλώς για να αυξήσουν το κεφάλαιό τους.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργικότητα του bitcoin, αυτό είναι καθαρή τρέλα», δήλωσε στο Reuters ο Garrick Hileman από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. «Αυτή είναι μία φούσκα που πιθανότατα θα αυτοδιορθωθεί κάποια στιγμή και ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός», προειδοποίησε.

Ο Hileman πήγε ένα βήμα παραπέρα, μιλώντας για τον κίνδυνο κατάρρευσης ολόκληρης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων εν γένει. «Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να βρεθεί ένα θεμελιώδες κρυπτογραφικό σφάλμα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε, ή να ενωθούν οι ρυθμιστές και να αποφασίσουν ότι αυτό αναπαριστά συστημικό κίνδυνο και θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση.