Τι μπορεί να σας στερήσει το κοινωνικό μέρισμα

Τι μπορεί να σας στερήσει το κοινωνικό μέρισμα

Η λήξη της υποβολής αιτήσεων είναι η 12η Δεκεμβρίου

Η πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr έχει τεθεί σε ισχύ και ήδη έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις από δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Ωστόσο μεταξύ άλλων είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι για τα κριτήρια και το κοινωνικό μέρισμα να γνωρίζουν ποια εισοδήματα προστίθενται και ποια όχι στο τελικό αποτέλεσμα.

Στο εισόδημα δεν μετράνε η αποζημίωση λόγω απόλυσης, η διατροφή συζύγου και τέκνων, το εφάπαξ, οι κληρονομιές, οι χορηγίες, οι δωρεές και τα χρήματα που προέκυψαν από τυχόν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Βέβαια η αποζημίωση της απόλυσης ή μια κληρονομιά μπορεί να λειτουργήσουν ως κόφτης με τις καταθέσεις.

Αντίθετα, στον υπολογισμό του εισοδηματικού ορίου συμπεριλαμβάνονται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας και τα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα. Αντίθετα, το μέρισμα δεν πρόκειται να προσμετρηθεί ως εισόδημα για να αξιοποιηθεί για την καταβολή ή μη οποιουδήποτε άλλου επιδόματος.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Κοινωνικό Μέρισμα που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, ευνοϊκή «μεταχείριση» πρόκειται να έχουν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), οι άνεργοι, αν έχουν συμπληρώσει έξι συνεχόμενους μήνες χωρίς δουλειά το τρέχον έτος και οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Αντίθετα, εκτός μερίσματος θα μείνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο ανεργίας, αλλά δεν είναι συνεχόμενο.

Υπομονή θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αποκτήσεις παιδί μέσα στο 2017 αφού το πεδίο για την προσθήκη νέων μελών στην οικογένεια του αιτούντος δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η λήξη της υποβολής αιτήσεων είναι η 12η Δεκεμβρίου.