Έρχονται οι θεσμοί για το crash test που θα κρίνει την αξιολόγηση

Έρχονται οι θεσμοί για το crash test που θα κρίνει την αξιολόγηση

Στόχος να δοθεί το τελικό ΟΚ της αξιολόγησης στις 4 Δεκεμβρίου, στο Eurogroup

Στην Αθήνα επιστρέφουν αύριο Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να  προχωρήσουν στα κρίσιμα crash test που θα κρίνουν την τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Όπως ενημέρωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, οι θεσμοί επιστρέφουν «προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη δουλειά που έγινε τις περασμένες εβδομάδες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστροφή των θεσμών είναι ένα «σημαντικό βήμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM».

Κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Στόχος των θεσμών είναι να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement -SLA) η τρίτη αξιολόγηση, για να μπορέσει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου του 2017.

Από τις διαπραγματεύσεις που θα έχουν οι επικεφαλής του κουαρτέτου με την ελληνική κυβέρνηση θα φανεί αν οι δυο πλευρές οδηγηθούν σε συμφωνία μέχρι το τέλος εβδομάδας. Κόκκινα δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου), εργασιακά, παρεμβάσεις στο Δημόσιο (αξιολόγηση, κινητικότητα), ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται στην ατζέντα του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων.

Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει περίπου 30 από τα 101 προαπαιτούμενα, η τρίτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement – SLA) δεν αποκλείεται να κλείσει με διαδικασίες fast track μέχρι και το Σάββατο για να μπορέσει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δύο μέρες μετά, στο τελευταίο Eurogroup του 2017.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Αθήνα και δανειστές θα επιχειρήσουν να κλειδώσουν το τελικό κείμενο του SLA στην τελευταία μαραθώνια συνάντηση που θα έχουν στο τέλος αυτή της εβδομάδας. Το ραντεβού έχει ορισθεί για τις 10 το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου, και με στόχο ως αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας να έχει βγει «λευκός καπνός» από το Χίλτον.

Στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, θα δοθεί έμφαση στα προαπαιτούμενα που έχει εκπληρώσει η ελληνική πλευρά και σε αυτά που έχουν μείνει πίσω. Κυβέρνηση και δανειστές μεταδίδουν «θετικό κλίμα». Στο μεσοδιάστημα των δύο γύρων διαβουλεύσεων στην Αθήνα η κυβέρνηση έχει καταφέρει να υλοποιήσει περίπου το 28% των προαπαιτούμενων αλλά τις τελευταίες ημέρες ξεμπλόκαραν δύο ζητήματα για τα οποία οι δανειστές είχαν διαμηνύσει ότι χωρίς αυτά δεν κλείνει η αξιολόγηση. Πρόκειται για τους φακέλους της ΔΕΗ όπου αποφασίστηκε να βγουν προς πώληση οι λιγνιτικές μονάδες Μελίτης στη Φλώρινα και Μεγαλόπολης στην Αρκαδία και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.