Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα χωρίς αίτηση – Η διαδικασία για την υποβολή

Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα χωρίς αίτηση – Η διαδικασία για την υποβολή

Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση - Ποια είναι τα κριτήρια

Αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος» ώστε περισσότεροι δικαιούχοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα να λάβουν μεγαλύτερα ποσά μερίσματος επέφερε «στο παρά πέντε» η κυβέρνηση, με την κοινή υπουργική απόφαση η οποία καθορίζει αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση της συγκεκριμένης εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης.

Βάσει της απόφασης αυτής, το «κοινωνικό μέρισμα» θα κυμαίνεται από 250 έως 1.350 ευρώ, ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση κάθε μεμονωμένου δικαιούχου ή οικογένειας ή άλλης ομάδας ωφελουμένων (συγκατοικούντων σε μια οικία).

Η εφαρμοστική υπουργική απόφαση καθορίζει, πιο συγκεκριμένα, τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής, καθώς και τα λοιπά κριτήρια για την εφάπαξ καταβολή του «κοινωνικού μερίσματος» σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Προσδιορίζει επίσης τη βάση, τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος της παροχής ανά κατηγορία δικαιούχων, τις προϋποθέσεις, το φορέα, τη διαδικασία, το χρόνο και τον τρόπο καταβολής, το χρόνο και τρόπο ελέγχου των εισοδηματικών, περιουσιακών και των λοιπών κριτηρίων, γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Νοικοκυριά με πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων έως και 27.000 ευρώ είναι μεταξύ άλλων, στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος υπό την προϋπόθεση είναι το ύψος της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ ενώ όρια τίθενται και για το ύψος των καταθέσεων με κατώφλι τα 9.000 ευρώ.

Tα κριτήρια για την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος από το οποίο θα ωφεληθούν 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά περιγράφονται αναλυτικά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ποιοι θα πάρουν χωρίς αίτηση το κοινωνικό μέρισμα

Σύμφωνα με την απόφαση για τη χορήγηση του μερίσματος στο νοικοκυριό λαμβάνονται υπ' όψιν υποχρεωτικά τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων.

Όπως τονίζεται στην ΚΥΑ κατ' εξαίρεση, είναι δυνατή η οίκοθεν καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε δικαιούχους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Ο υπόχρεος ή συνυπόχρεος είναι είτε συνταξιούχος είτε λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων του άρθρου 93 του ν.4387/2016.
  • Ο υπόχρεος ή συνυπόχρεος είναι ηλικίας εβδομήντα (70) ετών και άνω.
  • Δεν υπάρχουν στην ωφελούμενη μονάδα εξαρτώμενα μέλη ούτε φιλοξενούμενοι.
  • Έχει δηλωθεί κύρια κατοικία (πίνακας υπ' αρ. 5 στο έντυπο Ε1) και όχι φιλοξενία σε άλλο φυσικό πρόσωπο.

Η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης

Η αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν.1599/1986 ως προς τα δηλούμενα στοιχεία και συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην ΑΑΔΕ, υποβάλλεται από τον/την υπόχρεο ή το/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος (www.koinonikomerisma.gr), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σε περίπτωση «νοικοκυριού» που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον/την υπόχρεο ή το/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών της ωφελούμενης μονάδας. Σε αυτήν την περίπτωση, κατά την επεξεργασία της αίτησης, θα ζητηθεί η συναίνεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους TAXISnet για τη λήψη από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. των στοιχείων τους που τηρούνται στην ΑΑΔΕ. Η συναίνεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας υποβολής της αίτησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωσή της.
Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση στην αίτηση αριθμού λογαριασμού IBAN.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών ενημερώνεται αυτόματα για την έγκριση ή την απόρριψή της, καθώς και για το ύψος της παροχής. Η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος γίνεται εφάπαξ.

2
σχόλια
  1. avatar Γιώργος

    Κοινωνικο μερισμα

  2. avatar ΟΤΑΠΑΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 82% ΑΠΟ 01/01/2017 ΕΩΣ 31/12/2019. ΣΤΙΣ ΦΟΡΜΕΣ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ TAXISNET ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΩ ΕΧΩ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟ ΑΜΚΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΦΟΡΜΕΣ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΞΑΝΑΔΗΛΩΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΑΙΤΗΣΗ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...