Πώς θα υποβάλετε την αίτηση για να πάρετε το κοινωνικό μέρισμα

Πώς θα υποβάλετε την αίτηση για να πάρετε το κοινωνικό μέρισμα

Φορολογητέο και τεκμαρτό εισόδημα είναι αυτά που θα ληφθούν υπόψιν

Σε ειδική εφαρμογή που θα περιέχει όλα τα στοιχεία από το Taxis θα γίνουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα.

Όπως ανέφερε ο Δ. Καρέλλας γενικός γραμματέας Πρόνοιας οι αιτήσεις θα γίνουν στο www.koinonikomerisma.gr.  Η εφαρμογή δεν έχει ανοίξει ακόμη.

Η είσοδος στο σύστημα θα γίνεται με τα στοιχεία του Taxis. Όλα τα στοιχεία στην αίτηση είναι από τη φορολογική δήλωση του 2016 και τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρώσει ο ενδιαφερόμενος είναι ελάχιστα.

Απαραίτητος είναι ο ΑΜΚΑ για την είσοδο. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Καρέλλας υπογράμμισε πως αν είναι λάθος ο ΑΜΚΑ η αίτηση σταματάει και θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί ΚΕΠ για να κάνει διορθώσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ανοίξει η σχετική εφαρμογή για να γίνουν οι αιτήσεις.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου οι αιτήσεις θα πρέπει να συμπληρωθούν άμεσα για να πληρωθούν τα χρήματα, καθώς μόλις γυρίσει ο χρόνος δεν γίνεται καμία πληρωμή κοινωνικού μερίσματος.

Η κ. Φωτίου ξεκαθάρισε ότι φορολογητέο και τεκμαρτό εισόδημα είναι αυτά που θα ληφθούν υπόψιν. Η εφαρμογή είναι έτοιμη και θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, πριν το τέλος του μήνα.

Όπως ανέφερε οι αιτήσεις θα γίνουν σε πέντε βήματα.

Ανατροπή στο κοινωνικό μέρισμα για τα κριτήρια στους ανέργους

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ανοίγουν οι πύλες του taxisnet για την υποβολή αιτήσεων, στο koinonikomerisma.gr. Πριν όμως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους τους ανέργους, με σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όσοι είχαν δουλειά και εισοδήματα το 2016, αλλά έμειναν άνεργοι μέσα στο 2017 χάνουν το κοινωνικό μέρισμα.

Ωστόσο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον Realfm υπογράμμισε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.

Ειδικότερα θα τους αφαιρεθεί αντίστοιχο ποσοστό από το εισόδημα του 2016, ανάλογα με τους μήνες που ήταν άνεργοι.

Το κοινωνικό μέρισμα, θα αποδοθεί σε περίπου 1,5 εκατ. νοικοκυριά με μέσο ύψος τα 483 ευρώ, όπως περιγράφεται στον προϋπολογισμό.