Το κοινωνικό μέρισμα κινδυνεύουν να χάσουν χιλιάδες πολίτες

Το κοινωνικό μέρισμα κινδυνεύουν να χάσουν χιλιάδες πολίτες

Πολλά νοικοκυριά για λίγα ευρώ υπερβαίνουν το όριο του οικογενειακού εισοδήματος

Κοινωνικό μέρισμα ανάλογα με το εισόδημα, αλλά και τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού θα διανείμει η κυβέρνηση στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Η οροφή του εισοδηματικού ορίου ορίζεται για πολυμελή οικογένεια στα 27.000 ευρώ σύμφωνα τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν λίγο πριν υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο χθες στη Βουλή. Το όριο καταθέσεων θα ξεκινά από 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος (πχ άγαμος χωρίς παιδιά), προσαυξανόμενο με κάποιον συντελεστή ανάλογα με τα τυχόν επιπλέον μέλη του νοικοκυριού.

Για παράδειγμα ένα ζευγάρι με εισόδημα από 9.000 μέχρι 13.500 ευρώ θα λάβει 375 ευρώ, ενώ ένα ζευγάρι με ένα παιδί και εισόδημα από 5.250 έως 10.500 ευρώ θα λάβει 612 ευρώ.

Το κοινωνικό μέρισμα δε θα πάρουν πολλά νοικοκυριά που για λίγα ευρώ υπερβαίνουν το όριο του οικογενειακού εισοδήματος αλλά και όσοι βάσει της τελευταίας φορολογικής δήλωσης εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλαδή, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

«Παγίδα» αποτελεί το κριτήριο για το εισόδημα. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό που θα ληφθεί υπόψιν είναι το τεκμαρτό εισόδημα. Αν ληφθεί υπόψη και αυτό, τότε μειώνεται το ύψος του μερίσματος.

Όσον αφορά τους ανέργους, τα κριτήρια αυτά θα εξειδικευτούν με κοινή υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν, ως ευάλωτο νοικοκυριό νοείται το σύνολο των προσώπων που μένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι φιλοξενούνται από τους συγγενικά τους πρόσωπα, θα συνυπολογίζονται σαν μέλη του νοικοκυριού προσαυξάνοντας το ποσόν του επιδόματος, το οποίο θα υπολογίζεται ενιαία για όλους και όχι ξεχωριστά για τον φιλοξενούμενο.

Η παγίδα εδώ είναι ότι ο φιλοξενούμενος μπορεί να έχει ένα μικρό εισόδημα και έτσι τελικά το νοικοκυριό να μην πάρει καθόλου μέρισμα. Για παράδειγμα ένα ζευγάρι συνταξιούχων με εισόδημα 13.000 ευρώ παίρνει το μέρισμα. Αν αυτό το ζευγάρι έχει και ένα ενήλικο τέκνο που φιλοξενεί με εισόδημα 6.000 ευρώ το χρόνο, τότε χάνει το κοινωνικό μέρισμα γιατί το εισόδημα του νοικοκυριού πάει στις 19.000 ευρώ, ενώ το όριο είναι 18.000 ευρώ. Βέβαια, αν τελικά δικαιούται το μέρισμα λόγω συνολικού εισοδήματος κάτω των 18.000 ευρώ, τότε θα πάρει μέρισμα για τρία άτομα και όχι για δύο.

Επίσης παγίδα αποτελούν τα κριτήρια που βάζουν στο παιχνίδι τον φόρο πολυτελείας. Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης πληρώνουν τα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω ο οποίος αποσυνδέεται από τον κυβισμό του κινητήρα και τα χρόνια του αυτοκινήτου. Όσοι λοιπόν έχουν  δεκαετίας αυτοκίνητα που υπάγονται σε φόρο πολυτελείας, ακόμη και αν δεν έχουν εισόδημα, θα χάσουν το κοινωνικό μέρισμα.

1
σχόλιο
  1. avatar χρήστος

    ΤΟ κοινωνικο μερισμα εχει προκυψει απο το υστερημά μας, δεν πρεπει να διανεμηθει με πολυ προσοχή? Θα πρότεινα να το μοιραζαν οι κοινωνικές υπηρεσίες που γνωρίζουν πρόσωπα και πραγματα και μόνο σε είδος. πχ φαρμακα ,τροφιμα, νοικια ,ρευμα,ρουχα κτλ

Παρακαλούμε περιμένετε ...