Στα ίχνη του θεάτρου της Αμφίπολης οι αρχαιολόγοι

Στα ίχνη του θεάτρου της Αμφίπολης οι αρχαιολόγοι

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την υπογραφή του σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης

Τα ίχνη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης θα αναζητήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Πολιτισμού, ο δήμος Αμφίπολης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με βάση τα ευρήματα δοκιμαστικών τομών που είχαν γίνει από αρχαιολόγους το 1965, οι παραπάνω φορείς θα προχωρήσουν στη γεωφυσική και ανασκαφική διερεύνηση του αρχαίου θεάτρου, φιλοδοξώντας να το εντοπίσουν σε μια συγκεκριμένη αμφιθεατρική θέση, με θέα προς τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και τα βουνά που τον πλαισιώνουν.

Συγκεκριμένα, οι τομές που έγιναν το 1965 από τον αρχαιολόγο Δ. Λαζαρίδη αποκάλυψαν δύο παράλληλους τοίχους και ανάμεσά τους έναν πήλινο αγωγό, καθώς και μια μαρμάρινη διακοσμημένη βάση στήλης, σε αγροτεμάχιο, κοντά στο αρχαίο Γυμνάσιο. Από εκεί περισυνελέγησαν λίγα όστρακα αγγείων ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ενώ ένας μεγάλος κτιστός αποχετευτικός αγωγός, που αποκαλύφθηκε με την ανασκαφή του Γυμνασίου, ξεκινά από το χώρο που πιθανότατα χωροθετείται το αρχαίο θέατρο και διασχίζει το Γυμνάσιο. Εικάζεται ότι σε μεγάλο βάθος σώζονται η ορχήστρα και μερικές από τις πρώτες σειρές εδωλίων με την αποκάλυψη των οποίων θα μπορούσε να γίνει μια ικανοποιητική προσπάθεια αναπαράστασης του αρχαίου θεάτρου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την υπογραφή του σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του δήμου Αμφίπολης και τηςΠεριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ενώ εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης είκοσι χιλιάδων ευρώ.

Η σχετική σύμβαση αναφέρει αναλυτικά την ιστορία της Αμφίπολης, από την ίδρυσή της το 437 π.Χ. από Αθηναίους αποίκους, με οικιστή τον 'Αγνωνα, στη θέση του προϋπάρχοντος οικισμού των «Εννέα Οδών». Η ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση της, ως σταυροδρόμι των οδικών αξόνων που ένωναν τη Θράκη με τη Μακεδονία και τη θάλασσα, καθώς και ο φυσικός πλούτος της περιοχής του Παγγαίου σε ξυλεία και πολύτιμα μέταλλα, καθόρισαν εξ αρχής τη στρατηγική και οικονομική σημασία της και διαμόρφωσαν την ιστορία της, από την ίδρυσή της μέχρι και τα τελευταία χρόνια του βυζαντινού κράτους, όπως σκιαγραφείται από τις γραπτές πηγές και τα ανασκαφικά ευρήματα. Η πόλη κατοικήθηκε από έναν πολυεθνικό πληθυσμό και εξελίχθηκε σε ένα λαμπρό πολιτικό, στρατιωτικό και πολιτιστικό κέντρο.

Η Αμφίπολη υπήρξε το μήλον της έριδος μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, στόχος του βασιλιά Φιλίππου Β΄, ναυτική βάση του Μ. Αλεξάνδρου, πρωτεύουσα της «πρώτης μερίδος» της διοικητικής περιφέρειας της Μακεδονίας μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Μέσω της Εγνατίας Οδού πέρασε ο Απόστολος Παύλος, το 49/50 μ.Χ. από την Αμφίπολη, πηγαίνοντας από τους Φιλίππους στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη διάδοση του Χριστιανισμού η πόλη αποτέλεσε Επισκοπική Έδρα.

Το αρχαίο Γυμνάσιο στην Αμφίπολη θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα κτηριακά συγκροτήματα που έχουν έρθει στο φως, με διάρκεια ζωής από το τέλος της κλασικής εποχής μέχρι και τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. Το δε αρχαίο θέατρο της Αμφίπολης, πιθανότατα εντοπίζεται στα βορειοανατολικά του αρχαίου Γυμνασίου, εντός των μακρών τειχών της αρχαίας Αμφίπολης, σε εξέχουσα αμφιθεατρική θέση.

Το αντικείμενο της σύμβασης είναι η πραγματοποίηση αρχικά γεωφυσικής διασκόπησης από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια η διενέργεια διερευνητικών δοκιμαστικών τομών στα σημεία που θα υποδειχθούν μετά την ολοκλήρωση της γεωφυσικής έρευνας για τον εντοπισμό του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης. Σε περίπτωση εντοπισμού του αρχαίου θεάτρου θα ακολουθήσει συστηματική ανασκαφική έρευνα.