Η φαρμακευτική κάνναβη φέρνει επενδύσεις 1,5 δισ. στην Ελλάδα

Η φαρμακευτική κάνναβη φέρνει επενδύσεις 1,5 δισ. στην Ελλάδα

Ένα και μόνο πάρκο με 12-15 θερμοκήπια κάνναβης θα μπορούσε να δημιουργήσει 400 θέσεις εργασίας στη χώρα μας

«Οι επενδυτές σε projects φαρμακευτικής κάνναβης στρέφουν την προσοχή τους στην Ελλάδα, όπου το θερμό, ηλιόλουστο κλίμα και πιθανόν μία μελλοντική ευνοϊκή νομοθεσία μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να κρατήσει την υπόσχεσή της να βγάλει τη χώρα από μία επταετή οικονομική κρίση», αναφέρει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως δηλώνει στο Bloomberg ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ σε projects κατασκευής πάρκων θερμοκηπίων όπου θα καλλιεργείται κάνναβη. Αν αυτές οι επενδύσεις υλοποιηθούν, η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει μερίδιο σε μία αγορά που παγκοσμίως μπορεί να έχει τζίρο ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με την ομάδα εργασίας που προετοιμάζει το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, ένα και μόνο πάρκο με 12-15 θερμοκήπια θα μπορούσε να δημιουργήσει 400 θέσεις εργασίας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει κατατεθεί έως το τέλος του έτους, και η ψήφισή του θα επιτρέψει την άμεση λειτουργία των καλλιεργειών, ώστε να μπορεί να γίνει η συγκομιδή της πρώτης σοδειάς το καλοκαίρι του 2018, σύμφωνα πάντα με την ομάδα εργασίας.

Ο Ευάγγελος Αποστόλου ξεκαθαρίζει πάντως ότι ενώ χώρες όπως η Ουρουγουάη και αρκετές αμερικανικές πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την κατοχή κάνναβης, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια, και η νομιμοποίησή της θα αφορά αποκλειστικά στην καλλιέργεια και πώλησή της για φαρμακευτικούς σκοπούς.

«Χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά με οικογενειακά μέλη που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο και πάρκινσον θα μπορέσουν να πάρουν φάρμακα που παράγονται ακριβώς εδώ, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», τονίζει.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έρευνες έχουν δείξει τη θεραπευτική επίδραση που έχουν τα κανναβινοειδή για τα συμπτώματα της ναυτίας και του εμετού σε προχωρημένα στάδια ασθενειών όπως ο καρκίνος και το AIDS, καθώς και για την αντιμετώπιση του άσθματος και του γλαυκώματος.