Η Airbnb αρνείται να βάλει ΑΦΜ στις ενοικιάσεις

Η Airbnb αρνείται να βάλει ΑΦΜ στις ενοικιάσεις

Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι η αμερικανική εταιρία μπλοκάρει τη διάταξη για επιβολή φόρων

Στην AirBnB πετάει η κυβέρνηση το... γάντι των ευθυνών για τυχόν καθυστερήσεις στην επιβολή φόρου στους Έλληνες ιδιοκτήτες, οι οποίοι «ανεβάζουν» ακίνητα στην πλατφόρμα της. Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η επίμαχη ρύθμιση, που αποτέλεσε σημείο -κλειδί στο αφήγημα της συγκυβέρνησης περί καταπολέμησης της «γκρίζας» οικονομίας, είναι να εφαρμοστεί από τις αρχές του χρόνου.

Όπως, ωστόσο, τονίζουν πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών, η αμερικανική εταιρεία φέρεται να δημιουργεί προσκόμματα στη διαδικασία, αρνούμενη να αποδεχτεί το αίτημα περί καταχώρισης του ΑΦΜ σε κάθε εγγραφή ακινήτου, το οποίο τίθεται προς ενοικίαση στην Ελλάδα.

Μολονότι στελέχη της AirBnB απέφυγαν να τοποθετηθούν επισήμως, παράγοντες της αγοράς-γράφει η εφημερίδα-, με γνώση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αποδίδουν την άρνησή τους στο γεγονός ότι θα πρέπει να αναπροσανατολίσουν το μοντέλο λειτουργίας για μία μόνο χώρα. Στις υπόλοιπες περιοχές που έχει παρουσία, άλλωστε, είτε δεν υπάρχει κάποια ειδική μέριμνα για τα εισοδήματα είτε υπάρχει κάποιος δημοτικός ή μητροπολιτικός φόρος, ο οποίος όμως, συμπεριλαμβάνεται στην τιμή και αποδίδεται από την AirBnB στην εκάστοτε πόλη.