Περιθώρια για μείωση της φορολογίας βλέπει η Παπανάτσιου

Περιθώρια για μείωση της φορολογίας βλέπει η Παπανάτσιου

Η εφορία χωρίς φυσική παρουσία αλλά και η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα μειώσουν τη φοροδιαφυγή, τονίζει η αρμόδια υφυπουργός

Περιθώρια για φοροελαφρύνσεις, με μείωση φορολογίας και άλλες απαλλαγές βλέπει η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, η αποκάλυψη εισοδημάτων αλλά και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής «δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο για την μείωση της φορολογίας» τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών, από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Κομοτηνή. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, καθώς για πρώτη φορά, μετά από 7 χρόνια ύφεσης, επιστρέφει ξανά στην ανάπτυξη και το 2017 θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% και ακόμα μεγαλύτερους το 2018» πρόσθεσε.

Όπως είπε, το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί στο τέλος του χρόνου, σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη και εκτίμησε ότι θα έχει πολλαπλασιαστική, θετική επίδραση στην αγορά.

Επανέλαβε τα όσα είχε πει η ίδια αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπονται ήδη μια σειρά από μειώσεις της φορολογίας ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα και της ακίνητης περιουσίας από το 2019 και σημείωσε: «Όσο διευρύνεται η φορολογητέα βάση, τόσο θα μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές».

Ανέφερε ακόμη ότι η εφαρμογή της ψηφιακής πολιτικής στην οικονομική και φορολογική σφαίρα, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο, τόσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής όσο και για τη διευκόλυνση των πολιτών στις σχέσεις τους με τις φορολογικές αρχές και σημείωσε ότι από αυτή την άποψη η Ελλάδα είναι πιο μπροστά από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του συστήματος Taxis, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην χρειάζεται να επισκέπτονται τις ΔΟΥ.

Επίσης, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα συνεισφέρει σημαντικά στον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής και ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εφαρμογή της σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

«Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα τελειώσουν ως φαινόμενα τα πλαστά φορολογικά παραστατικά» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου.

Για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και θα κάνει το καλύτερο δυνατό, δήλωσε η κ. Παπανάτσιου.

Πιο συγκεκριμένα:

-Ο εκσυγχρονισμός των τελωνείων θα ξεκινήσει από το τελωνείο στους Κήπους του έβρου.

-Το υπουργείο θα φροντίσει να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις της περιοχής, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες. Όπως είπε, στο 80% των επιχειρήσεων που έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητες τους σε γειτονικές χώρες, η μεταφορά αυτή είναι εικονική και δημιουργεί καταχρηστικές πρακτικές, που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειδή προκαλούν προβλήματα στα δημόσια έσοδα και στον ανταγωνισμό.

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε και στο θέμα των φορολογικών παραδείσων, με αφορμή και τις αποκαλύψεις για τα paradise papers. Τόνισε πως οι παγκόσμιες ελίτ κρύβουν τον πλούτο τους και φοροδιαφεύγουν με αυτόν τον τρόπο. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την διεθνή κοινότητα να πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και να πάρουν πιο αποτελεσματικά μέτρα για το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων.