«Θέμα τιμής» για την Πολωνία οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις

«Θέμα τιμής» για την Πολωνία οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις

Επιμένει ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στο αίτημα για καταβολή τους από τη Γερμανία

Η απαίτηση των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία αποτελεί «θέμα τιμής» για την Πολωνία, τόνισε σήμερα ο de facto ηγέτης της χώρας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, επαναφέροντας ένα ζήτημα που απειλεί να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Γερμανίας και Πολωνίας.

«Οι Γάλλοι αποζημιώθηκαν, οι Εβραίοι αποζημιώθηκαν, πολλά άλλα κράτη αποζημιώθηκαν για τις απώλειες που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Πολωνοί όχι», υποστήριξε ο Κατσίνσκι, προσθέτοντας: «Δεν είναι μόνο οι υλικοί πόροι. Έχει να κάνει με το κύρος μας, με την τιμή μας... Και αυτό δεν είναι θέατρο. Αυτή είναι η απαίτησή μας, μία απόλυτα σοβαρή απαίτηση».

Το θέμα αυτό αναβίωσε το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα PiS του οποίου ηγείται ο Κατσίνσκι, προκαλώντας ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες επί δεκαετίες βελτιώνονταν σταθερά. Τον περασμένο Σεπτέμβριο μία κοινοβουλευτική επιτροπή απεφάνθη ότι η Πολωνία έχει δικαίωμα να απαιτήσει επανορθώσεις από τη Γερμανία, αν και το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει άμεσα σχετικό αίτημα, με τον ΥΠΕΞ Βίτολντ Βαστσικόφσκι να σημειώνει ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σκοτώθηκαν 6 εκατομμύρια Πολωνοί, μεταξύ των οποίων και 3 εκατομμύρια Πολωνοεβραίοι, ενώ η πρωτεύουσα Βαρσοβία καταστράφηκε το 1944 μετά από μία αποτυχημένη εξέγερση, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 200.000 άμαχοι.