Κόντρα υπ. Εργασίας – ΝΔ με επίκεντρο τα στοιχεία της «Εργάνης»

Κόντρα υπ. Εργασίας – ΝΔ με επίκεντρο τα στοιχεία της «Εργάνης»

Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τονίζει ο Γιάννης Βρούτσης - Η ΝΔ επιμένει να προκαλεί τον κοινό νου, απαντά το υπουργείο

Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου δεκάμηνου του έτους 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 167.451 νέες θέσεις εργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος - Οκτώβριος 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.058.515 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.891.064 και αποτελούν την υψηλότερη επίδοση πρώτου δεκάμηνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία για τον μήνα Οκτώβριο του 2017 οι αναγγελίες πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν σε 208.643, ενώ οι αποχωρήσεις σε 307.063 καταγράφεται δηλαδή μείωση της μισθωτής απασχόλησης καθώς προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 98.420 θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, από τις 307.063 συνολικά αποχωρήσεις, οι 81.021 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 226.042 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Βρούτσης: Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης

«Τα στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Οκτωβρίου, διαψεύδουν την εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί παραπλανητικά να χτίσει η κυβέρνηση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, αναφέρει ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ , Γ. Βρούτσης.

«Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης για τον Οκτώβριο του 2017 έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, “σκαρφαλώνοντας” στο 62,26%. Την ίδια στιγμή η πλήρης απασχόληση μειώθηκε στο 37,74%. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση όλων των ετών», αναφέρει ο κ. Βρούτσης και επισημαίνει πως «η επιδείνωση στην αγορά εργασίας, οφείλεται στην αλλοπρόσαλλη, αντιφατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υπερφορολόγηση και εξοντωτικές εισφορές, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας και υπονομεύουν τις προσδοκίες και τις θυσίες των πολιτών».

«Η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές με “ταξικό” πρόσημο, κατέληξαν στη δημιουργία της γενιάς των φτωχών εργαζομένων των 360 ευρώ. Δηλαδή, των εργαζομένων χωρίς όραμα, χωρίς προοπτική, χωρίς ελπίδα! Η Νέα Δημοκρατία θα ανατρέψει σύντομα αυτήν την πορεία» αναφέρει ο κ. Βρούτσης.

Υπ. Εργασίας: Η ΝΔ επιμένει να προκαλεί τον κοινό νου

Mε αφορμή τα αποτελέσματα του ΕΡΓΑΝΗ για το μήνα Οκτώβριο και την εικόνα στον ιδιωτικό τομέα στην αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων το υπουργείο Εργασίας απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία την κατηγορεί ότι επιμένει να προκαλεί τον κοινό νου με ανακοινώσεις που δεν πείθουν κανέναν.

Αυτό γιατί όπως υποστηρίζει το υπουργείο η Νέα Δημοκρατία ήταν εκείνη που ως κυβέρνηση διέταξε με νόμο τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 32% και σήμερα υπόσχεται στους εργαζόμενους τον «παράδεισο» των ατομικών συμβάσεων και της ελαστικής εργασίας.

Συνεχίζοντας το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι η ΝΔ θέλει να ξεχαστεί η επίδοση που πέτυχε η ίδια το δεκάμηνο του 2012 με αρνητικό ισοζύγιο -16.827 θέσεων εργασίας, στις ροές μισθωτής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα και επιχειρεί όπως αναφέρει το υπουργείο να υποβαθμίσει την επίδοση του φετινού δεκάμηνου η οποία είναι θετική, η υψηλότερη από το 2001.

«Η ΝΔ δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι επί των ημερών της έφτασε την ανεργία στο αρνητικό ρεκόρ του 27,9% και την παρέδωσε υψηλότερη απ' ό,τι την παρέλαβε, ενώ σήμερα η ανεργία έχει μειωθεί στο 20,6% και οι άνεργοι είναι λιγότεροι από ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά μετά το 2011.

Η ΝΔ θέλει να κρύψει ότι με νόμους δικούς της και του ΠΑΣΟΚ και επί των ημερών τους, οι μισθοί μειώθηκαν δραστικά, οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν, η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εκτινάχθηκε, οι εργαζόμενοι έγιναν ο αδύναμος κρίκος στους χώρους δουλειάς. Αυτό το μοντέλο εργασίας και ανάπτυξης υπερασπίζεται και σήμερα».

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας στην απάντηση του προς την αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για ανακύκλωση αποτυχημένων επιχειρημάτων από την πλευρά της.