Επεστράφησαν στο Δημόσιο 3,6 εκατ. ευρώ από την Αφρικανική Ένωση

Επεστράφησαν στο Δημόσιο 3,6 εκατ. ευρώ από την Αφρικανική Ένωση

Το ποσό αυτό, όπως διαπιστώθηκε, δόθηκε για προγράμματα που ουδέποτε υλοποιήθηκαν

Το ποσό των 3.590.957,27 ευρώ επεστράφη στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, ποσό το οποίο είχε χορηγηθεί σε συνέχεια υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αφρικανικής Ένωσης στις 22 Σεπτεμβρίου του 2008 για τη χρηματοδότηση σειράς προγραμμάτων.

Όπως διαπιστώθηκε, στο πλαίσιο της ανάκτησης ασκόπως σπαταληθέντων κονδυλίων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν είχε μεριμνήσει για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της συμφωνίας. Ως αποτέλεσμα διεξοδικής έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, το ποσό αυτό επεστράφη από την Αφρικανική Ένωση.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, μαζί με το παραπάνω ποσό και την πρόσφατη ανάκτηση 2,5 εκατ. δολαρίων (περιόδου 2008-2009), οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για τη διεκδίκηση πόρων που είχαν διατεθεί στο παρελθόν χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις απέφεραν, μετά από μακρά και επίμονη έρευνα, ένα συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 14 εκατομμύρια ευρώ.