Ο Μαδούρο παλεύει να μην πει το Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν

Ο Μαδούρο παλεύει να μην πει το Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν

Στο χείλος της χρεοκοπίας η Βενεζουέλα - Υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας οι οίκοι αξιολόγησης

Ο Νικολάς Μαδούρο κοιτάζει το βήμα της Βουλής αλλά προσπαθεί να μην ανέβει για να πει το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν». Η Βενεζουέλα βρίσκεται προ των πυλών της χρεοκοπίας και ο Βενεζουελάνος πρόεδρος ζητά από τους δανειστές της χώρας αναδιάρθρωση χρέους, αφού το Καράκας αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές της.

Το εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας αγγίζει τα 155 δισ. δολάρια και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει 1,1 δισ. δολάρια για την αποπληρωμή ομολόγου της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA που έληξε την Πέμπτη.

Παράλληλα προανήγγειλε την κατάρτιση επιτροπής που θα προσπαθήσει να βρει τη λύση έκτακτης ανάγκης με «αναδιάρθρωση όλων των μελλοντικών πληρωμών» προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βενεζουέλας, διότι θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα κήρυξης χρεοκοπίας, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ότι σκοπεύει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του εξωτερικού της χρέους.

Ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγησή του για το αξιόχρεο της λατινοαμερικάνικης χώρας στη βαθμίδα CC (από CCC-), με αρνητική προοπτική.

Λίγες ώρες νωρίτερα, και ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings γνωστοποίησε ότι υποβάθμισε (τοποθετώντας τη στη βαθμίδα C) την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βενεζουέλας, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μαδούρο ότι θα καλέσει τους πιστωτές σε μια συνάντηση τη 13η Νοεμβρίου για να εξεταστεί η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους—ύψους 155 δισ. δολαρίων—της Βενεζουέλας, η οποία δοκιμάζεται από μια σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση. Ο Fitch έκρινε επίσης ότι «μια στάση πληρωμών είναι πολύ πιθανή».

Πάντως, όπως σημειώνουν τα ξένα μέσα του οικονομικού Τύπου, η κίνηση αυτή του Μαδούρο είναι μάλλον απίθανο να βελτιώσει την κατάσταση στη χώρα, που εδώ και καιρό έχει ελλείψεις ακόμη και σε βασικά τρόφιμα και φάρμακα. Πιο πιθανό σενάρια, σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, είναι η Βενεζουέλα να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει στη χώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν επιτρέπουν σε αμερικανικές τράπεζες και εταιρείες να συμμετέχουν ή ακόμη και να διαπραγματεύονται τέτοιου είδους συμφωνίες, επομένως τα περιθώρια δεν υπάρχουν για πολλούς ελιγμούς. Επομένως, η πιο πιθανή λύση για τον Μαδούρο είναι η μονομερής αθέτηση πληρωμών, σημειώνει χαρακτηριστικά το CNBC.