Θετική εισήγηση από τους θεσμούς για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ

Θετική εισήγηση από τους θεσμούς για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ

Οι δανειστές επιβεβαιώνουν ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών επετεύχθησαν - Την Πέμπτη συνεδριάζει ο ESM

Επιβεβαιώνουν οι θεσμοί την επίτευξη του στόχου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες, μία εξέλιξη που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμεί εδώ και μήνες.

Σύμφωνα με την εισήγηση των θεσμών προς το EuroWorking Group, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των δανειστών δείχνουν ότι με την πρόοδο που έχει γίνει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου επετεύχθη ο στόχος που είχε τεθεί, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν περιοριστεί από τα τέλη Απριλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ή κατά 191% του ποσού της προηγούμενης εκταμίευσης, ξεπερνώντας τον στόχο που ήταν στο 150%.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο των θεσμών, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αξιοποιήθηκαν τόσο πόροι του ελληνικού προγράμματος, όσο και πόροι του ελληνικού Δημοσίου. Από τα 800 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό, τα μισά περίπου δεν έχουν αξιοποιηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του Οκτωβρίου, ώστε το ποσό αυτό να εξαντληθεί πλήρως. Από πόρους του Δημοσίου εκταμιεύθηκαν 5,6 δισ. ευρώ μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, εκ των οποίων τα 4,8 δισ. ευρώ πήγαν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο διάστημα αυτό και άλλα 800 εκατ. ευρώ για παλαιότερες οφειλές.
Η μεγαλύτερη μείωση του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, όταν αποπληρώθηκαν οφειλές ύψους 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,3 δισ. ευρώ αφορούσαν σε επιστροφές φόρων. Για την εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων δόθηκαν ακόμα 400 εκατ. ευρώ και για άλλες χρήσεις 200 εκατ. ευρώ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι θεσμοί συμπεραίνουν ότι η πρόοδος της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ικανοποιητική, ωστόσο καλούν τις αρμόδιες αρχές να θέσουν ως προτεραιότητα την περαιτέρω αποπληρωμή τους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενισμό των οφειλών στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι οι δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας εγείρουν ανησυχίες για ενδεχόμενη νέα συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εξετάσει την αποδέσμευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ που συνδέονται με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα εξετάσει την αξιολόγηση των θεσμών σχετικά με την πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και εκτός απροόπτου θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ.

«Μια ικανοποιητική αξιολόγηση, υπό τους όρους της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, θα ανοίξει το δρόμο ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ESM.