Τόμσεν: Να δοθεί τώρα μια ανάσα στην Ελλάδα για το χρέος

Τόμσεν: Να δοθεί τώρα μια ανάσα στην Ελλάδα για το χρέος

Μίλησε στην Der Standard για υπερβολικά αυστηρούς στόχους

«Είναι απαραίτητη η παράταση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα, απαιτούνται μεγαλύτερες περίοδοι ωρίμανσης», δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, προσθέτοντας ότι η μεγάλη επιμήκυνση είναι απολύτως αναγκαία για να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετεί κανονικά το χρέος της. Κακώς οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με τους Έλληνες για αυστηρούς στόχους, οι οποίοι ήταν χωρίς λόγο υπερβολικά φιλόδοξοι, τόνισε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο Τόμσεν δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να πληρώσει τα χρέη της και ότι αυτή η επέκταση των ωριμάνσεων θα πρέπει να αντιστοιχεί σε σημαντική ελάφρυνση. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς θα εξηγούσε στους φορολογούμενους της Αυστρίας, την ανάγκη για κούρεμα στο ελληνικό χρέος, απαντά: «Η Αυστρία θα πάρει τα λεφτά της πίσω. Δεν ζητάμε ένα κούρεμα το οποίο θα εξαλείψει τις υποχρεώσεις της Αθήνας. Αυτό που ζητάμε είναι να της δοθεί λίγος χώρος για να ανασάνει και να μπορέσει να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, έκανε απίστευτες περικοπές».

«Για να εφαρμόσεις ένα πρόγραμμα σε μία νομισματική ένωση, που στόχος σου είναι να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα της χώρας, είναι πολύ δύσκολο. Με υποτίμηση του νομίσματος θα ήταν πολύ πιο εύκολο. Η εναλλακτική είναι μία διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης, με τους μισθούς και τις τιμές να πρέπει να υποχωρήσουν τόσο πολύ όσο μία χώρα χρειάζεται για να μπορέσει να ανακάμψει αργότερα. Σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει πληθωρισμός, αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε σημαντική αύξηση του χρέους....  Οι φορολογικές διοικήσεις στην Ελλάδα έχουν αποτύχει δραματικά γιατί δεν έχουν κάνει κάτι προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης... Μεγάλο πρόβλημα προέκυψε και από  τις συντάξεις: Για να μην τις μειώσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχθηκαν σχεδόν κάθε άλλη περικοπή δαπάνης. Δημιουργήθηκαν όμως μεγάλα προβλήματα στα νοσοκομεία και η αστυνομία έφτασε να λέει ότι δεν έχει χρήματα για να αλλάξει λάστιχα στα περιπολικά. Οι δαπάνες συγκρατήθηκαν με έναν μη διατηρήσιμο τρόπο.... εντέλει η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε να κάνει τα αναγκαία που ζητήσαμε», υποστήριξε ο Πουλ Τόμσεν.

Θυμίζουμε ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας για τη στήριξη της Ελλάδας, για να στηριχθεί δηλαδή η επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη και να επανακάμψει αποτελεσματικά στις αγορές.