Αν αποφασίσετε να πάρετε πετρέλαιο αυτά είναι που δεν πρέπει να ξεχάσετε

Αν αποφασίσετε να πάρετε πετρέλαιο αυτά είναι που δεν πρέπει να ξεχάσετε

Βεβαιωθείτε πρώτα ότι γνωρίζετε τη δεξαμενή σας και μετά ξεκινήστε έρευνα αγοράς

Ο καλός καιρός που… κρατεί στα μέσα Οκτωβρίου αλλά και η προσπάθεια περιορισμού των εξόδων όσο το δυνατόν περισσότερο οδήγησαν σε μηδενικές παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης παρά την «πρεμιέρα» της σεζόν διάθεσης του.

Πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται και φέτος να μην πάρουν ακόμη και καθόλου πετρέλαιο. Αν όμως αποφασίσετε – ή όταν- να προμηθευτείτε πετρέλαιο θέρμανσης, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα, για να σας κοστίσει όσο γίνεται λιγότερο.

Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής σας, για να μπορείτε να υπολογίσετε πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, Νικόλαος Τσεμπερλίδης, αφού οι καταναλωτές βεβαιωθούν για την ακριβή χωρητικότητα της δεξαμενής, στη συνέχεια θα πρέπει να κάνουν έρευνα για τις τιμές του πετρελαίου.

Προσοχή χρειάζεται και το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του: πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

Κατά την παραλαβή του πετρελαίου, ανέφερε ο κ. Τσεμπερλίδης, καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.

Με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών, ενόψει της χειμερινής περιόδου, εκδόθηκαν οδηγίες από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή για με τη διακίνηση και εμπορία πετρελαίου θέρμανσης και καυσόξυλων.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό έγγραφο της αρμόδιας γενικής γραμματείας του υπουργείου Οικονομίας οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα εξής:

Διακίνηση και εμπορία πετρελαίου θέρμανσης

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.

2. Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2x1,25x1=2,5 m3 ) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25).

3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.

4. Παρουσία του προμηθευτή να γίνεται προμέτρηση της ποσότητας του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή και μετά την παραλαβή να γίνεται επιμέτρηση αφού έχουν παρέλθει 2-3 λεπτά, προκειμένου να «κάτσει ο αφρός».

5 Το χρώμα του πετρελαίου, το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

6. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου, το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).