Τα δώρα – έκπληξη από τη λοταρία των αποδείξεων

Τα δώρα – έκπληξη από τη λοταρία των αποδείξεων

Εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο αρχές Νοέμβριου

Ξεκινάει άμεσα η λοταρία των αποδείξεων με έπαθλο 1.000 ευρώ για 1.000 τυχερούς το μήνα.

Η πρώτη λοταρία εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο αρχές Νοέμβριου, καθώς η υπουργική απόφαση που υπεγράφη πρέπει να πάρει ΦΕΚ.

Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Έτσι οι συναλλαγές που κάνουν με κάρτα οι φορολογούμενοι τον Οκτώβριο θα συγκεντρωθούν και η πρώτη κλήρωση θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Η απόφαση προβλέπει ότι θα δίνονται 12 εκατ. ευρώ το χρόνο. Έτσι για φέτος το Δεκέμβριο θα γίνει μεγάλη κλήρωση για 11 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα 1.000 ευρώ η απόφαση προβλέπει ότι θα δίνονται και δώρα σε είδος, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αυτοκίνητα.

Οι κληρώσεις θα είναι μηνιαίες και σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται 1.000 τυχεροί νικητές που κερδίζουν από 1.000 ευρώ.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει κλίμακα χορήγησης λαχνών με την οποία ωθούνται οι καταναλωτές να χρησιμοποιούν την κάρτα τους ακόμη και για μικροσυναλλαγές.

Οι λεπτομέρειες και τα παραδείγματα για τη λοταρία

Ειδικότερα το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του φορολογούμενου με ηλεκτρονικό μέσο, ως εξής:

Για συνολικό άθροισμα αξίας συναλλαγών μέχρι 100 ευρώ το μήνα , ένας λαχνός για κάθε ένα ευρώ.

Για τα επόμενα 400 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.

Για τα επόμενα 500 ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από 501 ευρώ μέχρι 1000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.

Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.

Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησε με κάρτα συναλλαγές 600 ευρώ θα λάβει συνολικά 334 λαχνούς.

Φορολογούμενος που έκανε συναλλαγές με κάρτα 150 ευρώ θα πάρει 125 λαχνούς.

Αν κάποιος φορολογούμενος έκανε συναλλαγές 500 ευρώ με κάρτα θα πάρει 300 λαχνούς.

Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πριν την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω ειδικής εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον TAXISnet στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.

Σε περίπτωση λαχνών που κερδίζουν, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο TAXISnet.

Οι κληρώσεις πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές, είτε δημόσια με ειδική μηχανική κληρωτίδα είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, σε συνεργασία με ανεξάρτητο πιστοποιημένο φορέα.

Η ακριβής ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της κλήρωσης για κάθε μήνα, γνωστοποιείται με κάθε πρόσφορο τρόπο και, ιδίως, με ανάρτηση στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr). Με τον ίδιο τρόπο δημοσιοποιείται τυχόν αλλαγή του χρόνου διενέργειας κάποιας κλήρωσης, μετά από σχετική απόφαση της Α.Α.Δ.Ε.

Σε κάθε κλήρωση αναδεικνύονται 1.000 τυχεροί λαχνοί και 1.000 αναπληρωματικοί που αριθμούνται σε 1ο, 2ο έως 1000ο. Οι τυχεροί λαχνοί ανά κλήρωση αναρτώνται σε ιστοσελίδα στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. Στην απόφαση αναφέρεται και η δυνατότητα παροχής επάθλων σε είδος, χωρίς όμως να αναφέρεται ποια μπορεί να είναι αυτά. Οι πληροφορίες παλιότερα έκαναν λόγο για οχήματα από τα αυτοκίνητα που είναι σε κατάσχεση από τον ΟΔΔΥ.

Σε περίπτωση που περισσότεροι από έναν τυχεροί λαχνοί ανήκουν στον ίδιο συμμετέχοντα, αυτός δικαιούται το έπαθλο μόνο μία φορά. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί στην περίπτωση αυτή, αντικαθίστανται από τον 1ο, τον 2ο κ.ο.κ. από τους αναπληρωματικούς λαχνούς.

Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.