Πώς και πότε θα πάρουν πίσω τις εισφορές τους οι συνταξιούχοι

Πώς και πότε θα πάρουν πίσω τις εισφορές τους οι συνταξιούχοι

Χωρίς αίτηση η επιστροφή των χρημάτων - Ποιους αφορά η επιστροφή και τι ποσό θα λάβουν

Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 και χωρίς αίτηση από τους δικαιούχους θα ξεκινήσει η επιστροφή στους συνταξιούχους των χρημάτων από τα αναδρομικά για τον κλάδο υγείας.

Όπως ενημέρωσε η γενική γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης, Στέλλα Βρακά, «ήδη σχεδιάζεται το πλάνο επιστροφής των χρημάτων αυτών, από την 1η Ιανουαρίου του 2018».

Προκειμένου να λάβουν τα αναδρομικά οι συνταξιούχοι δεν απαιτείται αίτηση, ούτε κάποια άλλη νομική ή διοικητική ενέργεια, από πλευράς τους.

Δεν χρειάζονται αγωγές, «καμία, ούτε αίτηση, ούτε τίποτα. Η πολιτεία το έχει ήδη αναγνωρίσει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εγγράφως αναγνώρισε την αδικία και έχει δεσμευτεί ότι θα επιστραφεί. Δεν χρειάζεται καμία νομική ενέργεια, δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής» ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Βρακά.

Ερωτηθείσα για τις επιστροφές αναδρομικών από τον κλάδο υγείας, αλλά και το φαινόμενο δικηγόροι να «πολιορκούν» τους ασφαλισμένους, ενώ έχουν κατατεθεί και αγωγές, η γενική γραμματέας τόνισε ότι πρόκειται για αναδρομικά που είχαν καταβληθεί από τους συνταξιούχους για τον κλάδο υγείας.

Οι εισφορές που θα επιστραφούν είχαν παρακρατηθεί από περίπου 1.000.000 συνταξιούχους την περίοδο 2015 – 2016. Αφορούν λανθασμένες παρακρατήσεις που είχαν γίνει από τις συντάξεις υπέρ ασθενείας.

Τα ποσά ανέρχονται συνολικά σε έως και 3.000 ευρώ ανά συνταξιούχο. Η παρακρατηθείσα εισφορά συνέβαλε σε επιπλέον μείωση των συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι υπερβαίνει συνολικά τα 250 εκατ. ευρώ.

Τα Ταμεία παρακρατούσαν μεγαλύτερα ποσά από ότι έπρεπε καθώς υπολόγιζαν λάθος την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ. Η παρακράτηση γινόταν επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού όπως ορίζεται στη νομοθεσία.

Η αποκατάσταση έγινε το 2016 και έκτοτε το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό δηλαδή που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου, και όχι στο εικονικό. Ωστόσο μέχρι τώρα τα χρήματα που είχαν λανθασμένα παρακρατηθεί, αναδρομικά, δεν είχαν επιστραφεί.

7
σχόλια
 1. avatar Ολυμπια

  Καλημέρα! Ο άντρας μου που πέθανε 14/5/2017 θα πάρω πίσω τις εισφορές υπέρ εοπυ που του παρακρατηθηκαν?

  1. avatar Ειρηνη

   Ναι έτσι λένε,στις συντάξεις χηρείας θα προστεθούν τα ποσά που έχουν παράνομα παρακρατηθεί..τώρα θα δούμε αν ειναι αλήθεια αυτο..

 2. avatar Καββαδία κρινιω

  Ευχομε να είναι αλήθεια θέλω να το πιστέψω μέσα σε τόσα ψέματα που συνεχώς λέγονται μου είναι δύσκολο να το πιστέψω έτσι τους ψηφησαμε για να μας δώσουν το δώρο των Χριστουγέννων και να μειώσουν τους φόρους αντί αυτό πληρώνουμε και τον ΕΝΦΙΑ

 3. avatar Ευγενια

  Το αλλο μισο εφαπαξ ποτε θα το παρουμε;

 4. avatar Ευγενια

  Μας εδωσαν το μισο εφαπαξ το αλλο ποτε θα μας το δωσουν; ρωτω γιατι ειναι δικα μας χρηματα

 5. avatar Ευγενια

  Το ποσον του εφαπαξ που το εφαγαν ποτε θα το παρουν οι δημοσιοι υπαλληλοι;

 6. avatar γιαννης ο υπομονετικος

  επιτελους εφθασε η αρχη του τελους δεν μπορει να ειμαστε εσαει τα αιωνια θυματα του οπισθοδρομικου κατεστημενου αυτό δειχνει εστω και αργα ότι υπαρχει θεος και βλεπει τις αδικιες εις βαρος των συνανθρωπων μας ευχαριστω

Παρακαλούμε περιμένετε ...