ΔΝΤ: Φορολογήστε άφοβα τους πλούσιους, δεν θα πληγεί η ανάπτυξη

ΔΝΤ: Φορολογήστε άφοβα τους πλούσιους, δεν θα πληγεί η ανάπτυξη

Καλεί σε μείωση της ανισότητας

Οι υψηλότεροι φόροι στους πλουσίους θα μειώσουν την ανισότητα χωρίς να πλήξουν την ανάπτυξη, υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε ανάλυση που δημοσίευσε στα πλαίσια της κυκλοφορίας του World Economic Outlook, το ΔΝΤ απορρίπτει το επιχείρημα ότι η βαρύτερη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.

«Τα εμπειρικά αποτελέσματα δεν στηρίζουν αυτό το επιχείρημα, τουλάχιστον για επίπεδα προοδευτικής φορολόγησης που δεν είναι υπερβολικά» σημειώνεται στην έκθεση. Όπως τονίζει το Ταμείο, στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες στη Δύση έχει καταγραφεί μια σημαντική άνοδος της εισοδηματικής ανισότητας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ παράλληλα τα φορολογικά συστήματα έχουν γίνει λιγότερο προοδευτικά.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη έχει ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά οι χαλαρές νομισματικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες με φόντο τον χαμηλό πληθωρισμό αυξάνουν τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους.

Το Ταμείο σημείωσε επίσης ότι οι κίνδυνοι μετατοπίζονται από τις τράπεζες, που έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους, στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς τα πιστωτικά περιθώρια (credit spreads) συμπιέζονται, η αστάθεια μειώνεται και οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται.

«Ενώ η αυξημένη διάθεση για ρίσκο και η αναζήτηση αποδόσεων είναι μια ευπρόσδεκτη και επιδιωκόμενη συνέπεια των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής…υπάρχουν κίνδυνοι εάν αυτές οι τάσεις αυξηθούν πολύ», ανέφερε το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ κάλεσε τους εθνικούς ρυθμιστικούς φορείς να εξετάσουν προσεκτικά τις όποιες προτάσεις που θα χαλαρώσουν ουσιαστικά τους κανόνες αναφορικά με τα κεφάλαια, τη ρευστότητα ή τη συνετή διαχείριση «ενόψει της δυνατότητας να δημιουργήσουν προβλήματα στην ατζέντα της παγκόσμιας κανονιστικής εναρμόνισης».