Πώς ο Νεϊμάρ θα φέρει μεγαλύτερα έσοδα στις γαλλικές ομάδες

Πώς ο Νεϊμάρ θα φέρει μεγαλύτερα έσοδα στις γαλλικές ομάδες

Ξεκινά η «μάχη» για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Championnat

Η μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 222 εκατομμυρίων ευρώ, η ακριβότερη όλων των εποχών, προκάλεσε αίσθηση στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, και πολλοί ήταν αυτοί που σχολίασαν τότε πως η γαλλική ομάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει απόσβεση αυτού του εξωφρενικού ποσού. Ωστόσο, φαίνεται πως ήδη η απόσβεση έχει ξεκινήσει.

Δεν είναι τόσο τα γκολ που έχει ήδη πετύχει με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν ο Νεϊμάρ, αποδεικνύοντας την τεράστια ποδοσφαιρική του αξία. Είναι κυρίως η «προστιθέμενη αξία» που φέρνει και μόνο ο ντόρος που προκαλεί η ίδια η παρουσία του στο γαλλικό πρωτάθλημα. Και αυτό φαίνεται πως μπορεί να ωφελήσει τελικά στο σύνολό του το γαλλικό ποδόσφαιρο.

Ήδη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η γαλλική λίγκα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Championnat ακόμα και τον επόμενο μήνα, επισπεύδοντας τη διαδικασία, καθώς βλέπει τον ανταγωνισμό να είναι έντονος και θέλει να επωφεληθεί από το αυξημένο ενδιαφέρον για το γαλλικό πρωτάθλημα, ενισχύοντας τα έσοδα των γαλλικών συλλόγων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Τα δικαιώματα σήμερα ανήκουν στο γαλλικό δίκτυο Canal Plus και το beIn Sports του Κατάρ, όμως στη διεκδίκησή τους αναμένεται να μπει και η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Altice NV. Οι πηγές του Bloomberg αναφέρουν ότι το αντίτιμο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που σήμερα ανέρχεται στα 750 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μπορεί να ανέβει ακόμα και στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, κάτι που αν συμβεί θα καταστήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του γαλλικού πρωταθλήματος πιο «ακριβά» από αυτά του γερμανικού, του ιταλικού και του ισπανικού πρωταθλήματος.

«Αυτή είναι η στιγμή για τη λίγκα. Όλα είναι όπως πρέπει, με ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ δικτύων από την πλευρά της ζήτησης και ένα προϊόν που δεν ήταν ποτέ τόσο ελκυστικό από την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε ο Βιρζίλ Κεγιέ, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας αθλητικών επιχειρήσεων Sport & Cycle Union.

Ο ίδιος εκτιμά ότι υπό διαπραγμάτευση θα βρεθούν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα για την προβολή των αγώνων του Championnat εκτός των συνόρων της Γαλλίας, τα οποία έχει η BeIn Sports έως το 2024, έναντι μόλις 80 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

«Ο Νεϊμάρ θα λειτουργήσει ως σημαιοφόρος. Θα καταστήσει εφικτό να γίνει το γαλλικό πρωτάθλημα γνωστό στο εξωτερικό, ειδικά σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία», εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του κέντρου CDES του Πανεπιστημίου της Λιμόζ.