«Κληρώνει» για τα μέτρα του 2018 – Στη Βουλή αύριο ο προϋπολογισμός

«Κληρώνει» για τα μέτρα του 2018 – Στη Βουλή αύριο ο προϋπολογισμός

Οριακή επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα ωστόσο ανατροπή μπορεί να φέρει η αποτυχία στα έσοδα

Κατατίθεται αύριο Δευτέρα στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018. Ωστόσο ανοικτά θα παραμείνουν πολλά θέματα αφού οι οριστικοί στόχοι και τα «νούμερα» θα επικυρωθούν μετά το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης από τους δανειστές.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ΑΕΠ στα 187,8 δισ. ευρώ το 2018 από 181,2 δισ. ευρώ φέτος (2017) που αντιστοιχεί σε ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ. Πλεόνασμα προβλέπεται στα 3,53% ή 6,6 δισ. ευρώ, από 2,2% όπου θα ανέλθει φέτος.

Σύμφωνα με το «στοίχημα» του οικονομικού επιτελείου, που αποτυπώνεται στο φετινό προσχέδιο προϋπολογισμού, θα επιτευχθεί πλεόνασμα 0,3% πάνω από το στόχο του μνημονίου.

Όμως, η αποτυχία στα έσοδα, όπως καταγράφεται μέχρι και τον Αύγουστο από τα επίσημα στοιχεία του κράτους, αποτελεί αγκάθι που μπορεί να ανατρέψει ακόμη και πλήρως τα σχέδια που προϋπολογίζουν και προϋποθέτουν το 2018 οικονομικά και δημοσιονομικά.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τον Αύγουστο, τα φορολογικά έσοδα παρουσίαζαν υστέρηση της τάξης του 1,069 δισ. ευρώ. Εφόσον η υστέρηση συνεχιστεί, τότε οι στόχοι δεν πιάνονται και περνάμε σε αναγκαστική λήψη μέτρων και επιβολή του «κόφτη».

Μεγάλο στοίχημα και ανησυχία τώρα είναι τα χρήματα που μπήκαν στα δημόσια ταμεία μέσα στο Σεπτέμβριο για αυτό είναι κρίσιμα τα στοιχεία που θα προκύψουν από την πληρωμή της Α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ, διορία που έληξε την Παρασκευή.

Το σημείο που θα κρίνει το νέο προϋπολογισμό και μαζί το οικονομικό μέλλον εκατομμύρια Ελλήνων  φορολογουμένων είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, με τον πήχη για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας να τοποθετείται στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2018, παρά την πτώση (0,2%) που θα σημειώσει η δημόσια κατανάλωση ως αποτέλεσμα της περαιτέρω συρρίκνωσης των εισοδημάτων από την κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας.

Ενδεχομένως η ελληνική οικονομία να πετύχει ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό -ακόμη και 2% σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο- διότι ακόμη δεν έχει συνυπολογιστεί η ώθηση που έδωσαν στο ΑΕΠ οι εισπράξεις από τον τουρισμό, που αποτελούν «βαρόμετρο» για την ανάκαμψη της χώρας, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι επενδύσεις.

Στα θετικά στοιχεία είναι η αύξηση των εξαγωγών, κατά 4,7% τον επόμενο χρόνο, ενώ αυξημένες σε σχέση με φέτος (2,8%) θα είναι και οι εισαγωγές (4,4%) προμηνύοντας αύξηση της συνολικής ζήτησης.

Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 19% το 2018 από 20,2% φέτος, ενώ ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στο 1,2%.

Το τέλος του ελληνικού προγράμματος το 2018

Σύμφωνα με τις δηλώσεις (και τις επιθυμίες) των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, το 2018 (και συγκεκριμένα τον Αύγουστο) αναμένεται η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Έτσι στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται οι επιταγές τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και το ΔΝΤ για αύξηση φόρων κατά 2 δισ. ευρώ, μέσα στο 2018, με τις εισπράξεις από την άμεση φορολογία να εκτινάσσονται στα 22,6 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο (από 21,5 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή θα σημειώσουν αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ) και από την έμμεση στα 27,7 δισ. ευρώ (αυξημένοι κατά 3,2% σε σχέση με τα φετινά επίπεδα).