Οικονομία

Αγιασμός και νέα μέτρα στη Βουλή τη Δευτέρα

Κατατίθεται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018, στο οποίο προβλέπεται πλεόνασμα 3,53% ή 6,6 δισ. ευρώ

Με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, αρχίζουν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου οι εργασίες της Γ' Συνόδου της ΙΖ΄ Περιόδου της Βουλής των Ελλήνων.

Ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 13:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας, και αμέσως μετά θα γίνει η εκλογή νέων κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 8 του Κανονισμού της Βουλής.

Επίσης, τη Δευτέρα θα κατατεθεί το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018, στο οποίο προβλέπεται πλεόνασμα 3,53% ή 6,6 δισ. ευρώ, από 2,2% όπου θα ανέλθει φέτος.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και θα είναι ο τελευταίος που συντάσσει η σε συνεργασία με τους δανειστές.

Για να γίνει αυτό και να επιτευχθεί ο στόχος,  στο προσχέδιο είναι εμφανής η «σφραγίδα» των θεσμών και του ΔΝΤ: ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει 12 νέα εισπρακτικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, για αύξηση φόρων κατά 2 δισ. ευρώ, μέσα στο 2018.

Ανάμεσα στα μέτρα του επόμενου χρόνου είναι:

- Η κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος.

- Η μείωση κατά 50% στο κονδύλι για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης.

- Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων

- Η κατάργηση της έκπτωσης στη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών

- Η επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, (Airbnb), με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

-Η  επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, που θα  ξεκινάει από 0,5 ευρώ και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ.

- Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

- Η κατάργηση των επιδομάτων απροστάτευτων τέκνων, ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, και φτώχειας και φυσικών καταστροφών, με συνολική εξοικονόμηση 12 εκατ. ευρώ.

- Η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές.

- Την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.