Ποιοι θέλουν να γίνουν Σόιμπλε στη θέση του Σόιμπλε

Ποιοι θέλουν να γίνουν Σόιμπλε στη θέση του Σόιμπλε

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών

Η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μετά από 8 χρόνια έχει πλέον δρομολογηθεί, με τον «σκληρό» της Ευρωζώνης να αναλαμβάνει το πόστο του προέδρου της Bundestag, το δεύτερο ανώτερο αξίωμα στη Γερμανία μετά από αυτό του προέδρου (και πάνω από αυτό του καγκελαρίου). Το ερώτημα όλων πλέον είναι ένα: ποιος θα τον αντικαταστήσει;

Το επικρατέστερο σενάριο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης είναι μία τριμερής συνεργασία των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ με το φιλελεύθερο FDP και τους Πράσινους. Αν λάβουμε ως δεδομένη αυτήν την εξέλιξη (όπως λίγο-πολύ κάνουν οι περισσότεροι αναλυτές), τότε η πιθανότερη κατάληξη είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας να προέρχεται από το FDP. Κι αυτό γιατί, όπως συνηθίζεται στις γερμανικές κυβερνήσεις, το πιο ισχυρό κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού επιλέγει καγκελάριο και το δεύτερο πιο ισχυρό επιλέγει το δικό του πόστο. Και το FDP έχει ξεκαθαρίσει ήδη πριν από τις εκλογές ότι το πόστο που θέλει να έχει υπό τον έλεγχό του είναι αυτό του υπουργού Οικονομικών.

Ποιο θα είναι όμως το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;

Τα φαβορί του FDP

Το φαβορί όπως όλα δείχνουν είναι ο ηγέτης του FDP, ο 38χρονος Κρίστιαν Λίντνερ. Είναι ο άνθρωπος που αναγέννησε την παράταξη από το 2013, όταν και ανέλαβε την ηγεσία της. Σημειωτέον ότι ο Λίντνερ δεν έχει αναλάβει ποτέ κάποιο πόστο σε πολιτική θέση, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και ως ιδρυτής διαδικτυακής startup εταιρείας. Ωστόσο, αφενός ο Λίντνερ δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα συμπαθής στην Άνγκελα Μέρκελ, αφετέρου τη Δευτέρα ψηφίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του, ενώ θέλει να παραμείνει και πρόεδρός του. Άρα, αν και θεωρείται φαβορί, δεν αποκλείεται τελικά να αφήσει το πόστο του υπουργού Οικονομικών σε κάποιον άλλο.

Αν ο Λίντνερ κάνει πίσω, υπάρχουν πέντε στελέχη του FDP που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών:

- Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι: Ο αντιπρόεδρος του FDP και ο άνθρωπος πίσω από το σχηματισμό κυβέρνησης στο κρατίδιο της Σιλεσίας-Χόλσταϊν, μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, FDP και Πρασίνων, ο Κουμπίτσκι είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα του κόμματος, που όμως είναι ειδικός περισσότερο σε θέματα Δικαίου και λιγότερο στα οικονομικά.

- Φόλκερ Βίσινγκ: Υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικής και φορολογικής πολιτικής του κόμματος, ο Βίσινγκ διαθέτει σημαντική εμπειρία στα οικονομικά, έχοντας διατελέσει και πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Bundestag.

- Βέρνερ Χόγερ: Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων δεν είναι ακριβώς φαβορί, όμως ακούγεται στο Βερολίνο σαν ένας πιθανός υποψήφιος, κυρίως λόγω των σημαντικών διεθνών επαφών που διαθέτει.

- Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ: Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αξιόλογη εμπειρία ως διπλωμάτης, έχοντας διατελέσει και πρέσβης της Γερμανίας στην Ουάσινγκτον. Είναι ο ανιψιός του Ότο Γκραφ Λάμπσντορφ, πρώην υπουργού Οικονομίας επί καγκελαρίας Χέλμουτ Σμιτ και Χέλμουτ Κολ.

- Καρλ-Λούντβιχ Τίλε: Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, που δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Οι... αντι-Σόιμπλε

Από εκεί και πέρα, αν το FDP ανακρούσει πρύμνα και αποφασίσει να μην αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, το πόστο αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί και πάλι από στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών. Σε αυτήν την περίπτωση, πιθανοί υποψήφιοι είναι οι:

- Γενς Σπαν: ο Σόιμπλε τον έχει χαρακτηρίσει ως «τη μεγάλη ελπίδα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος», και αυτό λέει πολλά για τα... παράσημα του 37χρονου Σπαν, που σήμερα είναι γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών.

- Πέτερ Άλτμαϊερ: Ο προϊστάμενος της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας είναι ο άνθρωπος των... ειδικών αποστολών για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τρέφει μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό του. Το μειονέκτημά του είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερες «περγαμηνές» στα οικονομικά.

- Ούρσουλα Φαν Ντερ Λέγεν: Αντίθετα με τον Άλτμαϊερ, οι σχέσεις της υπουργού Άμυνας με την Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι και οι καλύτερες. Κι όμως, είναι πάντα στα υπουργικά συμβούλια της Μέρκελ, και αυτό είναι ενδεικτικό των ικανοτήτων της.

- Τόμας ντε Μεζιέρ: Ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Σαξονίας, ενώ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να... μονιμοποιηθεί στο πόστο αυτό στη νέα κυβέρνηση.

Τα μεγάλα αουτσάιντερ

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και οι περιπτώσεις προσώπων από τους Πράσινους ή από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, το CSU, οι οποίοι συγκεντρώνουν πολύ λιγότερες πιθανότητες. Από το μεν CSU θεωρητικά θα είχαν ελπίδες ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ και ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόακιμ Χέρμαν. Από τους δε Πράσινους, ο μόνος που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο πόστο είναι ο συμπρόεδρος του κόμματος Τζεμ Οζντεμίρ, που όμως είναι πολύ πιο πιθανό να προτιμήσει το υπουργείο Εξωτερικών.