«Έρχονται δύσκολοι καιροί για την Ελλάδα» προβλέπει η Handelsblatt

«Έρχονται δύσκολοι καιροί για την Ελλάδα» προβλέπει η Handelsblatt

«Σε περίπτωση που συγκυβερνήσουν Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, τα πράγματα για την Ελλάδα δεν θα είναι εύκολα»

Το νέο πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία – με πιθανή συμμετοχή στην νέα κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, οι οποίοι απορρίπτουν κάθε νέα βοήθεια στην Αθήνα – θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, προβλέπει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αναφερόμενη μάλιστα και στην πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών λίγες μέρες μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Στις γερμανικές εκλογές της περασμένης Κυριακής ενισχύθηκαν κυρίως κόμματα που επιδιώκουν περιορισμό της επιρροής της ΕΕ στο Βερολίνο: Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP), γράφει η εφημερίδα σε άρθρο με τίτλο «Δύσκολοι καιροί για την Ελλάδα».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι «στο FDP προετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς της Α. Μέρκελ με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Σε περίπτωση που στο Βερολίνο συγκυβερνήσουν Συντηρητικοί, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι τα πράγματα για την Ελλάδα δεν θα είναι εύκολα. Διότι ήδη στο προεκλογικό τους πρόγραμμα οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξουν νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Με αφορμή την πιθανότητα αυτή το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε χθες πτώση 1,7%.

Κίνδυνος ανόδου των spread ελληνικών ομολόγων

Ειδικοί αναμένουν ότι η σύσταση τετρακομματικής κυβέρνησης στο Βερολίνο θα οδηγήσει σε αναπροσανατολισμό σε ευρωπαϊκά ζητήματα και θα έχει επιπτώσεις και στην αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS Μαρκ Χέφελε «ενδέχεται να αυξηθούν τα spread των ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλίας.

Παράλληλα ο Βόλφγκανγκ Μπάουερ από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα M&G Investments εκτιμά ότι και η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα ασκήσει επιρροή ως ισχυρή αντιπολιτευτική φωνή στη νέα γερμανική βουλή στο ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον γερμανό αναλυτή δεν αποκλείεται «η Α. Μέρκελ στην προσπάθειά της να πείσει ψηφοφόρους της που ψήφισαν AfD στις εκλογές, να ασπαστεί πιο συντηρητικές θέσεις και να "φρενάρει" τη διαδικασία ενίσχυσης της ΕΕ και των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με τον Β. Μπάουερ μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου δεν αποκλείεται να ασκήσει πιέσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, οι οποίες θα επιφέρουν πιθανότατα άνοδο των spread, ομολόγων χωρών της ευρωκρίσης. Μέχρι στιγμής η αναμενόμενη κυβερνητική αλλαγή στο Βερολίνο δεν έχει επηρεάσει τα εν λόγω ομόλογα. Καταγράφεται ωστόσο μείωση της συναλλαγματική ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου κάτω από τα 1,18 δολάρια, για πρώτη φορά εδώ και τεσσεράμισι εβδομάδες.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...