Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αδήλωτη εργασία

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αδήλωτη εργασία

Για τρία ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό, υποστηρίζει ο Γ. Βρούτσης - Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας

Στοιχεία για την πορεία της αδήλωτης εργασίας δίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στην κριτική του τομεάρχη Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με βάση τα επίσημα ετήσια στοιχεία του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ», η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας εκτινάχθηκε το 2013 επί ΝΔ στο 31,61%, «ως αποτέλεσμα της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της υποβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών». Το 2014 ήταν στο 19,17% και το 2015 μειώθηκε στο 16,48%. Για το 2016 τα αντίστοιχα στοιχεία δείχνουν ότι η αδήλωτη εργασία μειώθηκε περαιτέρω στο 13,39%. Παράλληλα, για πρώτη φορά στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών τέθηκε και η υποδηλωμένη εργασία.

«Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ επαναλαμβάνει μονότονα την ίδια επιλεκτική ανάγνωση και προβολή μηνιαίων στοιχείων, τα οποία θεωρεί ότι μπορούν να στηρίξουν το ψέμα που προσπαθεί να χτίσει. Η προσπάθεια του είναι μάταιη, ιδιαίτερα όταν όλοι γνωρίζουν ότι επί των ημερών της ΝΔ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας υποβαθμίστηκε και καταργήθηκαν 209 οργανικές θέσεις και μία σειρά από τμήματα, μεταξύ των οποίων το τμήμα νομικής στήριξης και το τμήμα πληροφοριακών συστημάτων», σχολιάζει το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι σήμερα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ενισχύεται με προσωπικό, με νέα μέσα και εργαλεία ελέγχου και με οικονομικούς πόρους ύψους 7,6 εκατομμυρίων ευρώ.

«Η βούληση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας αποδεικνύεται, επίσης, από την πρόσφατη ψήφιση σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, από τα υψηλά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για πρώτη φορά σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες επί των ημερών της ΝΔ απολάμβαναν ασυλία, και τέλος, από τον αποκλεισμό από το δημόσιο χρήμα των επιχειρήσεων που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Είχε προηγηθεί η εξής δήλωση του Γιάννη Βρούτση:

«Μετά από τρία χρόνια σκοταδισμού και απραξίας, η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε μόλις χθες τη Βουλή, ότι η αδήλωτη εργασία για το 2017 είναι στο 13,39%. Σύμφωνα, δηλαδή, με τα δικά της στοιχεία η αδήλωτη εργασία παραμένει στο ύψος που την παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τον Δεκέμβριο του 2014 (13,22%).

Στην πραγματικότητα, η Υπουργός αναγκάστηκε να παραδεχτεί, ότι - για τρία ολόκληρα χρόνια - η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έκανε το παραμικρό για την προάσπιση των εργαζομένων και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Σταμάτησαν την δρομολογημένη ταχεία τάση μείωσης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και συντήρησαν την αδήλωτη εργασία, για τρία χρόνια, στο ίδιο ακριβώς επίπεδο που την παρέλαβαν.

Δεν προσέθεσαν ούτε ένα λιθαράκι για την προάσπιση των εργαζομένων από καταχρηστικές συμπεριφορές στην αγορά εργασίας.

Σημειώνεται ότι, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Εργασίας δεν δημοσίευσε ποτέ ξανά στοιχεία του συστήματος “ΑΡΤΕΜΙΣ” για την πορεία της αδήλωτης εργασίας.

Υπενθυμίζεται, ότι η Νέα Δημοκρατία, τον Φεβρουάριο του 2013, παρέλαβε την αδήλωτη εργασία στο 40,47% και, μέσα σε δυο χρόνια, με μια δέσμη συνεκτικών, διαρθρωτικών αλλαγών και παρεμβάσεων, πέτυχε να την μειώσει στο 13,22%!»