Τρίζει η καρέκλα του Σόιμπλε, το FDP απαιτεί το υπουργείο Οικονομικών

Τρίζει η καρέκλα του Σόιμπλε, το FDP απαιτεί το υπουργείο Οικονομικών

«Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες δε θα μπουν σε καμιά κυβέρνηση στην οποία δεν θα ορίσουν τον ΥΠΟΙΚ»

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) θα ζητήσουν να τους δοθεί το υπουργείο Οικονομικών για να ενταχθούν στην επόμενη κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε στέλεχος του κόμματος την Κυριακή.

Μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές τις οποίες οι συντηρητικοί της Μέρκελ θεωρείται βέβαιο ότι θα κερδίσουν, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, το FDP απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ενταχθεί σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό αν η καγκελάριος ταχθεί υπέρ του γαλλικού σχεδίου για την δημοσιονομική ένωση της ευρωζώνης.

Το FDP, το οποίο χαρακτηρίζεται συχνά φυσικός σύμμαχος της Μέρκελ, ήταν ο ήσσων εταίρος στη δεύτερη κυβέρνησή της (2009-2013). Δεν είχε καταφέρει να εκλέξει βουλευτές στις προηγούμενες εκλογές, αλλά σε αυτές της ερχόμενης Κυριακής ελπίζει όχι απλά να ξαναμπεί στην Μπούντεσταγκ αλλά να γίνει το τρίτο κόμμα βάσει αριθμού εδρών.

Ο υπουργός Οικονομικών της απερχόμενης κυβέρνησης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βετεράνος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, βρίσκεται στον θώκο από το 2009 και είναι το πλέον προβεβλημένο στέλεχος της κυβέρνησης πλην της καγκελαρίου.

Αλλά σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Χαν, μέλος της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής του FDP, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ανατεθεί σε κάποιον από το δικό του κόμμα.

«Το FDP δεν θα πρέπει να μπει σε καμιά κυβέρνηση στην οποία δεν θα μπορεί να ονομάσει εκείνο τον υπουργό Οικονομικών», τόνισε ο Χαν στην Bild. Η δήλωσή του δημοσιεύεται στο φύλλο της συντηρητικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα.

Την Κυριακή ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε ότι το σημαντικότερο ζήτημα για το κόμμα του είναι η ατζέντα της Ευρώπης και αυτό θα είναι κυρίαρχο στις διαπραγματεύσεις που αναμένει ότι θα διεξαχθούν με τους συντηρητικούς της Μέρκελ μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

«Φοβάμαι ότι η κυρία Μέρκελ έχει ήδη συμφωνήσει σε νέους μηχανισμούς χρηματοδότησης (της ΕΕ) με τον (πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν», δήλωσε ο Λίντνερ στη Welt am Sonntag.

«Οτιδήποτε κινείται στην κατεύθυνση των χρηματοοικονομικών μεταβιβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε πρόκειται για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης είτε για μια τραπεζική ένωση, είναι κόκκινη γραμμή για εμάς», πρόσθεσε ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Ο Μακρόν, ο οποίος θα παρουσιάσει το όραμά του για το μέλλον της ευρωζώνης την 26η Σεπτεμβρίου, έχει καλέσει να δημιουργηθεί θέση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης κι ένας ενιαίος προϋπολογισμός. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προέτρεψε την Τετάρτη τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνει η ανάκαμψη της οικονομίας και να τη χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για την περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Μέρκελ έχει διαβεβαιώσει πως θα συνεργαστεί με τον Μακρόν για να ενισχυθεί η Ένωση, αλλά ταυτόχρονα το Βερολίνο επιμένει ότι είναι τα κράτη μέλη αυτά που θα πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτίστως την ευθύνη για την αντιμετώπιση των οικονομικών τους προβλημάτων, μια θέση ο βασικός υπέρμαχος της οποίας είναι ο Σόιμπλε, ο οποίος για πολλούς είναι ο θεματοφύλακας των πολιτικών λιτότητας στην ευρωζώνη.

Το FDP, από το οποίο αναδείχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών όταν συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη Μέρκελ, έχει αλλάξει ρητορική υπό τον Λίντνερ, ο οποίος εξαγγέλλει σκληρότερη γραμμή έναντι της Ευρώπης.

Το ποσοστό του FDP στις δημοσκοπήσεις κυμαίνεται μεταξύ του 8 και του 10%, ενώ αυτό των συντηρητικών της Μέρκελ ανέρχεται στο 37%, κάτι που σημαίνει ότι τα δύο κόμματα θα εξασφαλίσουν σχεδόν την πλειοψηφία των εδρών.

Το FDP μάχεται για την τρίτη θέση με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), μέλη του οποίου θεωρείται σίγουρο κατά τις δημοσκοπήσεις ότι θα εκλεγούν—για πρώτη φορά—στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.