ΣΕΒ: Κατώτερη των προσδοκιών η ανάπτυξη 0,8% στο β’ τρίμηνο

ΣΕΒ: Κατώτερη των προσδοκιών η ανάπτυξη 0,8% στο β’ τρίμηνο

«Είναι ώρα τα λόγια να γίνουν έργα, ώστε να μη χαθεί και αυτή τη φορά το θετικό momentum», τονίζει ο Σύνδεσμος

«Είναι ώρα τα λόγια να γίνουν έργα, ώστε να μη χαθεί και αυτή τη φορά το θετικό momentum που σταδιακά ξαναχτίζεται γύρω από την ελληνική οικονομία», επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηναίο οικονομικό δελτίο του, με αφορμή την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει επ' αόριστον τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Οι σωστές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ περί της αναγκαίας στήριξης των παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα μας επιβάλλεται να συνοδεύονται και από αντίστοιχες πράξεις, αναφέρει ο Σύνδεσμος, ενώ υποστηρίζει πως η απόφαση για αναστολή λόγω των πολλών γραφειοκρατικών και αδειοδοτικών εμποδίων που έχει συναντήσει τα τελευταία χρόνια, δίνει τον τόνο ως προς το δέον γενέσθαι στη χώρα μας.

Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει, εξάλλου, τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας (+0,8% το 2ο τρίμηνο του 2017), ως κατώτερο των προσδοκιών, γεγονός που αποδίδει εν μέρει στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ:

Η εικόνα των επενδύσεων εξακολουθεί να προβληματίζει, καθώς η συμβολή τους στη μεταβολή του ΑΕΠ κατά το 2ο τρίμηνο του 2017 ήταν αρνητική κατά -2,2 π.μ., ενώ συνολικά το 1ο εξάμηνο του 2017 οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 10,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο μόλις +2,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016, μετά από στασιμότητα στο επίπεδο των 21,1 δισ. ευρώ το 2016 και το 2015.

Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης αποδυναμώθηκε κατά το 2ο τρίμηνο του 2017, με τη συμβολή της να περιορίζεται στις +0,5 π.μ. από +0,9 π.μ. το προηγούμενο τρίμηνο. Την ίδια ώρα, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλό αρνητικό επίπεδο (-9,4% το 2016 και -13,4% το 1ο τρίμηνο του 2017). Ταυτόχρονα, οι φόροι και οι εισφορές εξακολουθούν να διαβρώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών, που ήδη συρρικνώνεται θέτοντας σε αμφιβολία τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Θετική, ωστόσο ήταν η συμβολή των καθαρών εξαγωγών (+1,8 π.μ.), οι οποίες ευνοούνται από τη βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας σε διεθνές επίπεδο.

Συνολικά, κατά το 1ο εξάμηνο του έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά +0,6%. Έτσι, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,8% το 2017, το ΑΕΠ θα πρέπει να σημειώσει άνοδο περίπου +3% κατά το 2ο εξάμηνο του έτους. Προς αυτή την κατεύθυνση, η δυναμική του τουρισμού αναμένεται να συμβάλει θετικά, ιδίως στο 3ο τρίμηνο, ενώ η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές, έχοντας ήδη επιδράσει θετικά στο οικονομικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.